Hlavní obsah

Fotograf Antonín Kratochvíl: Nevěřil jsem, že dokument vůbec vznikne

Právo, Věra Míšková

Ve čtvrtek bude mít v kinech premiéru dokument Můj otec Antonín Kratochvíl. Režisérka Andrea Sedláčková v něm mapuje životní osud slavného českého fotografa, laureáta čtyř ocenění World Press Photo i mnoha dalších cen a spoluzakladatele prestižní světové fotografické agentury Sedm (VII Photo Agency).

Trailer filmu Můj otec Antonín Kratochvíl

 
Článek

„Moc jsme v České televizi chtěli, aby vznikl celovečerní dokument o legendárním fotografovi, jehož životní osudy jsou zároveň pomyslnou cestou časem po dramatických historických momentech dvacátého století až do současnosti,“ řekla po novinářské projekci kreativní producentka Věra Krincvajová.

„Film byl od začátku značně komplikovaný, protože když jsme se rozhodli, že hlavní linkou filmu bude sledování hlavního hrdiny očima jeho syna Michaela, který objevuje spoustu věcí spolu s námi a pro nás, tak Antonín onemocněl a skončil v kómatu. Ale protože je to bojovník, nakonec se mezi nás vrátil, a dokonce se vydal na natáčení do Černobylu,“ dodala.

Do kin se chystá dokument Můj otec Antonín Kratochvíl

Film

Antonín Kratochvíl se s novináři spojil prostřednictvím Skypu a společně s Andreou řekli Právu, jak se spolu seznámili a jak probíhala jejich spolupráce.

„Chtěl bych především všem zúčastněným poděkovat a doporučit návštěvu Leica Gallery Prague, kde je až do 6. září k vidění výstava, kterou jsme s Michaelem připravili, a kromě toho tam mají výborný kafe,“ začal Kratochvíl a jen krátce vzpomenul, že i s režisérkou se poprvé setkal v kavárně.

„Bylo to báječné setkání, ale popravdě jsem nikdy nevěřil, že ten dokument opravdu vznikne, takže jsem byl nakonec hodně překvapený,“ sdělil.

Antonín a Michael Kratochvílové: Když chceš dobře fotit, nemůžeš se bát

Styl

Sedláčková naopak projektu od začátku věřila. „Možná se v něčem s Antonínem jeden druhému podobáme, jsme oba provokatéři. Takže jsme se vzájemně nejdřív prozkoušeli a pak do toho šli. Vlastně nám trvalo asi tři minuty, než jsme se dohodli,“ řekla.

Michael Kratochvíl si do devatenácti let myslel, že otec, který emigroval krátce před jeho narozením v roce 1967, nežije, ale teď už se spolu dlouhá léta vídají i spolupracují.

„Andrea se nás ze začátku snažila režírovat jako herce, což nejsme, ale když zjistila, že to nejde, nechala nás být,“ zavzpomínal na natáčení Michael Kratochvíl.

Sedláčková přiznala, že jako režisérka hraných filmů měla ze začátku pocit, že by ji měli víc poslouchat.

„Pak jsem pochopila, že na to musím jít diplomatičtější formou a do svých představ je nenápadně vtěsnávat. Ale všichni jsme ten film chtěli, takže jsem spokojená,“ sdělila.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám