Hlavní obsah

Filmy o Ukrajině online

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portál DAFilms nabízí výběr dokumentárních filmů o Ukrajině. Každým přehráním pomůžete ukrajinským filmařům ve válečné zóně, protože portál se vzdal svého podílu ze zisku, uvedl Martin Černý z DAFilms.

Foto: DAFilms

Svědkové Putinovi

Článek

„Od samotného vzniku DAFilms a festivalové sítě Doc Alliance je pro naši službu klíčová spolupráce s festivaly a samotnými filmaři. Jsme proto rádi, že společně s kyjevským festivalem Docudays můžeme společně s našimi diváky podpořit dokumentární filmaře na Ukrajině, kteří momentálně natáčejí v místech konfliktů. Věříme, že vedle humanitární a finanční podpory je rovněž důležité přinášet autentické příběhy a ověřené informace z těchto kritických okamžiků novodobé historie Evropy,“ říká Diana Tabakov, výkonná ředitelka a kurátorka DAFilms.

Mezi devíti nabízenými filmy je i snímek  Filipa Remundy, který v Českém žurnálu: Blízký daleký východ natáčel dění na Ukrajině v roce 2014 nebo mladých dokumentaristů Elišky Cílkové (Pripyat Piano) a Zdeňka Chaloupky (Ukažte mi válku). Ve filmu Svědkové Putinovi ukazuje uznávaný režisér Vitalij Manský vzestup ruského vládce Vladimira Putina a jeho dlouhodobé snahy o rozšiřování ruského impéria. Pohled z druhé strany nabízí ukrajinská režisérka dlouhodobě žijící v Česku Anna Kryvenko. Ve svém filmu Můj neznámý vojín odkrývá jaké to je, být v roli okupanta v cizí zemi.

„Z každého přehrání filmu v tomto speciálním programu věnuje streamovací portál svůj podíl na podporu dokumentaristů působících a zaznamenávajících ruskou agresi na Ukrajině. Zbývajících 60 % z jednotlivých streamů putuje majitelům práv. Vybraná částka bude převedena na veřejnou sbírku festivalu Docudays, jež přímo na místě spolupracuje s filmaři, kteří právě teď natáčejí v místech invaze. Finanční zdroje budou použity na technické vybavení, zázemí a základní potřeby při natáčení,“ dodal Černý.

Reklama

Výběr článků

Načítám