Hlavní obsah

Filmové festivaly se houfně stěhují na internet

Právo, Věra Míšková

Opatření proti šíření koronaviru a s tím související zavřená kina mají pro podzimní filmové festivaly jedinou výhodu. Zatímco do kin se na ně dostane jen omezené množství diváků, v online prostoru, do něhož se letos přesouvají, je mohou vidět zájemci z celé republiky, leckdy i ze zahraničí. Některé festivaly už běží, další se spustí v nejbližších hodinách a dnech.

Foto: 3kinofest

Marcin Hycnar v polském filmu Supernova, který představí 3kinofest.

Článek

Přestože 24. dokumentární Ji.hlava už své vítěze zná, na jejím webu mohou diváci do 8. listopadu sledovat téměř tři stovky filmů. Cena akreditace je 350 korun. Debaty k filmům, rozhovory a další doprovodný program je možné si přehrát a do pátečního poledne lze ještě také hlasovat o Ceně diváků.

Na www.3kino.cz probíhá do 15. listopadu festival středoevropského filmu nabízející více než třicet nejlepších a nejzajímavějších titulů z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Debaty tvůrců s diváky se uskuteční z online studií v Praze a ve Varšavě a 14. listopadu vyhlásí porota v čele s polskou režisérkou Agnieszkou Hollandovou držitele ocenění. Cena vstupenky je 75 Kč za jeden film, akreditace na celý festival stojí 520 Kč.

Do 21. listopadu běží queer festival Mezipatra, jehož organizátoři doporučují zejména hlavní soutěž. Ta zahrnuje jedenáct filmů, mezi nimi například provokativní brazilský snímek Hic, který měl premiéru na Berlinale a píše se o něm jako o nespoutané gay odyseji.

Snímek Léto v Kreuzbergu zase vypráví o čtrnáctileté Noře, která během jednoho léta stihne objevit první lásku, zažít intenzivní zklamání a dospět rychleji, než by možná chtěla. Film se hrál na Berlinale v sekci Generation 14+ a režisérka Leonie Krippendorffová bude virtuálním hostem Mezipater. Jeden film lze přehrát za 80 Kč, akreditace na celý festival stojí 950 Kč.

Začal také festival brazilské kinematografie Kino Brasil. „V dnešním rozbouřeném světě potřebujeme i klidné zátoky. Zastavit a vypnout, položit se na hladinu, chytit si svou vlnu a plout až do Brazílie. Prostřednictvím kinematografie se vydat vstříc novým horizontům a objevit mnoho podob Brazílie,“ vzkazují pořadatelé.

A od 6. do 12. listopadu vždy od 16 do 18 hodin nabídne hrané filmy, dokumenty i živá setkání s osobnostmi dětského filmu Juniorfest.

Uspořádá i ojedinělé workshopy, soutěže, živý chat nebo zábavné programy, při kterých se diváci naučí tancovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám