Hlavní obsah

Film o Muchovi. Jeho dílo dodnes rezonuje v Japonsku i v Americe

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký streetartový umělec Mear One namaloval Muchův portrét na fasádu v Los Angeles, obdivuje ho i japonský ilustrátor Yoshitaka Amano. Proč je zajímá český malíř a grafik, který se narodil už v roce 1860? I o tom točil svůj dokumentární film Svět podle Muchy režisér Roman Vávra. Premiéru chystá na jaro.

Foto: 2media

Natáčení filmu Svět podle Muchy

Článek

„Náš film představí život Alfonse Muchy, odhalí vývoj tvůrčího rozporu slávy a vlastní touhy,“ uvedl producent Ondřej Beránek.

„K vyprávění příběhu nám posloužily Alfonsovy vzpomínky, které ke konci života sepisoval na malé lístečky a které kvůli jeho úmrtí, ale i následným dějinným turbulencím nikdy nebyly publikovány. Na podnět ženy Marie je začal s odstupem téměř dvaceti let zpracovávat jejich syn a spisovatel Jiří Mucha. Osa vyprávění leží na jakémsi vnitřním dialogu Jiřího s otcem při tvůrčím procesu nad otcovou biografií obrazově doprovázenou prací na knize i všedními situacemi v Jiřího domácnosti, včetně evokování bujarých večírků (vzdáleně připomínajících věhlasné Alfonsovy salóny ve Francii a Americe) a v hledání role žen v životě otce i syna, jejich celoživotní inspirace,“ vysvětlil režisér Roman Vávra.

Foto: 2media

V Japonsku proběhla i výstava Timeless Mucha.

Zvolil stylizovanou formu, kde se dokument střídá s animací a hranými scénami. Točil například v bytě na Hradčanském náměstí v Praze, kde dlouhá léta žil Alfonsův syn Jiří Mucha, a také ve Francii, Japonsku a USA.

„Náboj filmu o Muchovi je dán rozpory jeho života a tvorby. Mucha coby ´selfmademan´ se stal jednou z prvních uměleckých celebrit rodící se ´mass culture´. Jeho svébytný styl ovlivnil v budoucnu mnoho výtvarníků a v uměleckém světě je jeho vliv patrný dodnes. Odráží se zejména ve streetartu, plakátech pro hudební styl ´psychedelic rock´ a japonském ´manga´ komiksu. V tomto ohledu je Muchův odkaz opravdu fenomenální, přesto širší veřejnosti prakticky neznámý,“ tvrdí  scenáristka Markéta Sára Valnohová.

K Muchovi se hlásí i Stanley Mouse, tvůrce plakátů pro skupiny a hudebníky jako Janis Joplin, Grateful Dead či Jimi Hendrix či americký umělec Mear One, který se proslavil zejména svým graffiti.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám