Hlavní obsah

Film Dcera Darji Kaščejevové má cenu z festivalu Sundance

Český snímek Dcera režisérky Darji Kaščejevové zvítězil na americkém festivalu nezávislých filmů Sundance v kategorii krátkometrážních animovaných filmů. Oznámili to na svém webu organizátoři. Festival, u jehož zrodu stál herec a režisér Robert Redford, je považován za největší přehlídku nezávislé filmové produkce ve Spojených státech.

Trailer k filmu DceraVideo: Maur film

 
Článek

Film Dcera, který vypráví beze slov o vztahu dcery a otce, získal už loni v září v konkurenci více než 1600 filmů z celého světa studentského Oscara a předtím si jeho tvůrci odvezli mimo jiné dvě ceny z největšího festivalu animovaných filmů na světě ve francouzském Annecy. Nyní je nominován i na cenu Americké filmové akademie Oscar.

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) letos nominovala animovaný film Kaščejevové i na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku 2019, která se jako nestatutární cena uděluje v jedné z kategorií filmových a televizních cen Český lev. Vítěz bude vyhlášen 7. března na slavnostním večeru v pražském Rudolfinu.

Hlavní cenu si letos na festivalu Sundance v kategorii krátkých filmů odnesl francouzsko-marocký snímek So What If The Goats Die (A co když kozy zemřou) režisérky Sofie Alaouiové, který vypráví o osudech mladého horského pastevce.

Foto: Maur film

Záběr z krátkometrážního animovaného filmu Dcera.

Třiatřicetiletá studentka pražské FAMU Kaščejevová použila při tvorbě filmu Dcera metodu ruční kamery používané v hraném filmu. Výroba trvala asi rok a půl, autorka sama čtyři měsíce vyráběla kulisy a loutky a čtyři měsíce animovala. Technika, kterou zvolila, je časově náročná, za den vznikne třeba jen osm sekund filmu.

Film Dcera se nyní podle slov Kaščejevové promítá ve Spojených státech na několika festivalech a je i součástí programu Animation Show of Shows. Mezi dalšími akcemi, na něž se v dohledné době chystá, jsou festival Anima v Bruselu koncem února či březnový Tricky Women ve Vídni. V českých kinech uvede snímek Dcera na jaře společnost Aerofilms v rámci pásma animovaných filmů FAMU.

Sundance je největší festival nezávislých filmů v USA, svým významem je přirovnáván k trojici největších festivalů v Cannes, Benátkách a Berlíně. Letos na program vybírali pořadatelé snímky z 15 100 zaslaných přihlášek.

Češi uspěli na Sundance už v minulých letech. V roce 2016 byl na festivalu uveden krátký film Furiant režiséra Ondřeje Hudečka, který získal cenu za režii. V roce 2012 měl na festivalu premiéru v mezinárodní soutěžní sekci film Bohdana Slámy Čtyři slunce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám