Hlavní obsah

Festival snímků o totalitě bude online

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilotní ročník přehlídky filmů o totalitních režimech ve střední Evropě Nezlomní a obětovaní, kterou pořádá Muzeum paměti 20. století, se kvůli protiepidemickým opatřením uskuteční v online prostoru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Festival nebude v sálech, proběhne online.

Článek

Od 10. do 12. listopadu budou mít diváci možnost bezplatně zhlédnout dvacet jedna polských, českých a slovenských dokumentárních děl a jeden hraný film, kterým bude historický snímek Katyň v režii Andrzeje Wajdy.

Program se zaměří pouze na filmy reflektující období nacistické a komunistické nadvlády v minulém století. Tematizují například případ bratří Mašínů, protestní sebeupálení Jana Palacha či transporty do koncentračních táborů. Mezi tvůrci uváděných snímků figurují přední dokumentaristé Olga Sommerová, Karel Vachek nebo Helena Třeštíková.

„Připomeneme tragické události naší společnosti, ale také jednotlivé osudy občanů. Chceme pomoci uchovávat společnou paměť i pochopit, co bylo příčinou dění. Příští ročník bychom rádi rozšířili o dokumenty z dalších zemí středoevropského regionu,“ uvedl na online tiskové konferenci ředitel Muzea paměti 20. století Jiří Šesták.

Jednotlivé projekce, které se odvysílají v živém streamu na stránkách festivalu a muzea, začnou odborným úvodem historiků a po skončení bude většinou následovat krátká debata. Organizátoři v závěru akce předají vybranému tvůrci, který usiluje o ochranu a obhajobu paměti, Cenu strážce paměti a také Cenu tvůrce paměti za celoživotní dílo.

Inspiraci pořadatelé našli u obdobné filmové přehlídky v polské Gdyni. „Akce hledala českého partnera, přičemž veškeré dokumentární festivaly u nás se zabývají hlavně současností. Stali jsme se jím my,“ nechal se slyšet člen správní rady muzea a historik Petr Blažek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám