Hlavní obsah

Do kin vtrhne cyberpunk

Novinky, Stanislav Dvořák

V Praze a Brně proběhne začátkem roku 2020 festival sci-fi filmů a kultury Future Gate. Startuje v pražském kině Lucerna 29. ledna. Letos se bude točit kolem pojmů svoboda a cyberpunk. Ozvěny festivalu se budou konat v Šumperku a Plzni.

Foto: Warner Bros

Z filmu Blade Runner, symbolu cyberpunku.

Článek

Cyberpunk se jako subžánr sci-fi zabývá hlavně temnými vizemi budoucnosti, kde vládnou různé gangy či diktátoři, nebo propojováním lidského těla s technikou a genetickým inženýrstvím. Kořeny cyberpunku sahají do šedesátých let, souvisejí se spisovateli jako Philip K. Dick, Harlan Ellison nebo Roger Zelazny. Z knih je asi nejznámější Neuromancer Williama Gibsona, z filmů Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta.

„Cyberpunková kultura ve filmové produkci nastavuje zrcadlo moderní společnosti. Technika zde není využívána ku prospěchu jedinců, ale často zneužívána ke kontrole obyvatel, k udržení rozdělení moci či korporátní hegemonie, tedy k omezení osobní či společenské svobody. Ta se stala i letošním tématem festivalu. Chceme tak upozornit na aktuální i možné budoucí problémy související s moderními technologiemi a jejich možným zneužitím. Cyberpunk bude rezonovat ve vybraných filmech, přednáškách, školních projekcích i dekoracích. V doprovodném programu dáme prostor pro prezentaci konceptu smart cities. Festival tak dá šanci jednotlivým městům představit jejich koncepty a vize města budoucnosti,“ uvedl pořadatel festivalu Filip Schauer.

Projekce s diskusemi

Aktuální filmy budou soutěžit o hlavní cenu festivalu Future Gate, kterou udělí  tříčlenná mezinárodní porota filmových tvůrců. Diváci budou moci hlasovat o diváckou cenu.

Festival se ale bude zabývat i historií žánru v sekci legend a dokumentární sekce nabídne kromě promítání snímků také diskuse na témata jako kyberbezpečnost, svoboda v on-line světě i biokybernetika. Vzhledem k tématu festivalu jsou připravovány i speciální filmové projekce pro studenty základních a středních škol. Promítány budou dokumentární filmy o kyberšikaně nebo svobodě médií, které upozorní studenty a žáky na současné nebezpečí na internetu. Po projekci bude následovat beseda s odborníkem na dané téma.

Pražská a brněnská část festivalu bude zakončena symfonickým koncertem Pražského filmového orchestru. V repertoáru nebudou chybět nesmrtelné skladby z filmů Apollo 11, Vetřelec, Blade Runner, Hvězdné války a dalších.

Přesný program bude zveřejněn na začátku roku 2020 na stránkách futuregate.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám