Hlavní obsah

Disney varuje: Rasistický je i Petr Pan a ušaté slůně Dumbo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Disney kritizuje své vlastní produkty – slavné kreslené pohádky Petr Pan, Dumbo a Aristokočky podle ní obsahují negativní rasové stereotypy. Diváci internetové televize Disney+ tak uvidí před filmem varování.

Foto: Disney

Petr Pan

Článek

Na začátku pohádky se objeví na 12 vteřin varování.

“Tento program obsahuje negativní zobrazení nebo špatné zacházení s lidmi a kulturami. Tyto stereotypy byly špatné tehdy a jsou špatné i dnes. Než abychom je odstranili, chceme raději uznat jejich škodlivý dopad, poučit se z toho a spustit diskuzi, abychom společně vytvořili více inkluzivní budoucnost. Společnost Disney je odhodlána tvořit příběhy s inspirativními a ambiciózními tématy, které odrážejí bohatou diverzitu lidské zkušenosti po celém světě.“

Foto: Disney

Dumbo

Třeba v kreslené kočce v pohádce Aristokočky (Shon Gon) odhalili rasistickou karikaturu lidí z východní Asie. Má předkus, šikmé oči a zpívá se špatným akcentem, navíc kočku dabuje běloch.

Petr Pan prý uráží americké indiány. Ukazuje je stereotypně, neodráží autentické kulturní tradice. Ve filmu mluví nesrozumitelným jazykem a ještě se jim říká „rudoši“.

Nová pravidla: Nemáte homosexuály, ženy či menšiny? Zapomeňte na Oscara

Film

I když kritika starých filmů jako Sever proti Jihu už proběhla americkými médii mnohokrát, tentokrát Disney+ poprvé kritizuje své aktuálně nabízené produkty.

Nedávno se objevil na serveru Variety článek, že škodlivé jsou i filmy Indiana Jones a chrám zkázy a Forrest Gump.

Forrest Gump je údajně blahosklonný k pacientům s AIDS a vietnamským veteránům a nepřátelský k různým aktivistům a k undergroundové kultuře. Indiana Jones a chrám zkázy je nekorektní, neboť stereotypně zobrazuje Indii a hinduistické zvyky. Exotičtí „záporňáci“ jsou zobrazeni jako primitivní a krvelační.

Reklama

Výběr článků

Načítám