Hlavní obsah

Česko vyšle na Oscary Šarlatána

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vyšle do boje o Oscara drama Šarlatán. Snímek o léčiteli Janu Mikoláškovi natočila režisérka Agnieszka Hollandová podle scénáře Marka Epsteina.

Trailer filmu ŠarlatánVideo: CinemArt

 
Článek

Ve filmu, který měl premiéru na festivalu Berlinale, si zahrál hlavní roli Ivan Trojan, jeho mladší verzi pak ztvárnil jeho syn Josef Trojan.

Film Šarlatán vznikl v česko-irsko-polsko-slovenské koprodukci. Je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Mikolášek byl člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním diagnostikovat a pomocí bylinek léčit nemoci.

„Bylo mi potěšením a ctí po Hořícím keři točit opět v Česku, které je mému srdci nejbližší,“ řekla režisérka Agnieszka Hollandová. Ta po boku Ivana a Josefa Trojanových obsadila například herce Juraje Loje, Jaroslavu Pokornou, Martina Myšičku, Miroslava Hanuše, Jiřího Černého, Tomáše Jeřábka nebo Jana Budaře. Film nese rukopis kameramana Martina Štrby a kostýmní výtvarnice Kataríny Štrbové-Bielikové.

Foto: CinemArt

Josef Trojan

Již 93. ročník cen americké Akademie filmového umění a věd Oscar se uskuteční 25. dubna 2021 v Los Angeles. Akademici v letošním roce vybírali z 10 českých hraných a dokumentárních filmů přihlášených jejich producenty. Hlasování probíhalo od 1. do 11. října 2020.

Šílenství. Diktátorské. Část herců se ohradila proti oscarovým pravidlům

Film

Oscarový shortlist bude zveřejněn 9. února 2021 a nominace budou zveřejněny 15. března 2021.

Oscary jsou poslední dobou vnímány jako velice kontroverzní. Pod vlivem politické korektnosti učinily dosud nevídané změny včetně kvót na homosexuály, lesby, transsexuály či národnostní menšiny ve filmech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám