Hlavní obsah

Anti-transgender harpyje. Člen Monty Pythonů obviněn z transfobie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komik John Cleese, který byl zvyklý dělat nekorektní vtipy v pořadech Monty Pythonů, se může stát druhou J. K. Rowlingovou. Velmi podobně jako u slavné spisovatelky vedla jeho prohlášení na sociální síti k obvinění z transfobie.

Foto: Profimedia.cz

John Cleese

Článek

Když ho jeden uživatel žádal o názor na J. K. Rowlingovou, Cleese uvedl, že se o to moc nezajímá.

„Obávám se, že se tak moc nezajímám o translidi. Doufám, že jsou šťastní a lidé se k nim chovají mile. Právě teď se víc zajímám o hrozby demokracii v Americe, přebujelou korupci ve Velké Británii...“

Když byl následně obviněn z transfobických vyjádření, ještě přidal vtip, že hluboko uvnitř chce být vlastně „kambodžskou policistkou“. Tím to ale ještě zhoršil. Militantní aktivisté na něj zaútočili. Jeden uživatel mu napsal, že byl vždy jeho fanouškem, ale nelíbí se mu „podpora takové anti-transgender harpyje, jako je Rowlingová“.

Lidé, kteří menstruují

Autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová prožila svou transgenderovou kauzu letos v červnu. Vznikla jen proto, že se smála korektnímu pojmu „lidé, kteří menstruují“.

„Lidé, kteří menstruují. Jsem si jistá, že bývalo takové slovo pro tyhle lidi: Pomozte mi. Wumben? Wimpund? Woomud?“

Rowlingová se prodává méně. Může to souviset s výroky o transsexuálech

Kultura

Někteří diskutéři ji označili za transfobní a uvedli, že „nebinární“ lidé a „translidé“ přece taky menstruují. Spisovatelka reagovala vysvětlením, že pohlaví reálně existuje a nejde je jen tak vymazat.

Vyvolala tím vlnu nenávisti a zahraniční média v červenci informovala i o tom, že knihy britské autorky se teď v Americe méně prodávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám