Hlavní obsah

Animovaný film Moje slunce Mad Michaely Pavlátové bude usilovat o nominaci na Oscara

Animovaný film režisérky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad získal po ocenění na festivalu v Annecy další ceny. Na základě zahraničních ohlasů se producenti z Negativu a zahraniční distributor Totem Films rozhodli usilovat o nominaci Americké filmové akademie v sekci animovaný film, informovala Martina Reková.

Trailer filmu Moje slunce Mad

 
Článek

Michaela Pavlátová, vedoucí katedry animace na FAMU, už má na kontě nominaci na Oscara za svou studentskou animovanou grotesku Řeči, řeči, řeči. Do českých kin vstoupí Moje slunce Mad 21. října.

Příběh mladé Češky, která se vdá za svého milovaného spolužáka Nazira do exotického Kábulu, získal před několika dny hlavní cenu na největším filmovém festivalu v Latinské Americe v mexické Guadalajaře. Peníze spojené s oceněním plánují producenti Kateřina Černá a Petr Oukropec použít na povinnou předoscarovou distribuci v USA. Zahraniční kampaň k filmu povedou skrze propagaci české animace ve světě, při níž se dotknou i současného dění v Afghánistánu. O nominaci v kategorii nejlepší mezinárodní film za Českou republiku se tvůrci neucházeli.

Foto: KVIFF

Snímek Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové

Mezi šest celovečerních animovaných filmů, u kterých se očekává, že jejich tvůrci budou usilovat o oscarovou nominaci, zařadil film Moje slunce Mad i přední server o animaci Cartoon Brew. Pavlátové snímek se tam ocitl ve společnosti favoritů Where Is Anne Frank od izraelského režiséra Ari Folmana či Flee dánského režiséra Jonase Pohera Rasmussena.

Foto: Aerofilms

Moje slunce Mad

„Moje slunce Mad se svým zpracováním vyrovná světově úspěšným animovaným filmům, dokládají to úspěchy snímku na těch nejzásadnějších mezinárodních festivalech. I proto by byl důstojným soupeřem v klání o ceny Americké filmové akademie v kategorii animace. Zvlášť nyní, kdy se na českou animovanou tvorbu po úspěchu krátkometrážní Dcery s uznáním soustředí zraky celosvětové filmové obce. Režisérka Michaela Pavlátová navíc ve snímku, ač vznikal roky, zachytila nadčasové téma a místo, které nyní bedlivě sleduje celý svět,” uvedla ředitelka Českého filmového centra Markéta Šantrochová.

Mezinárodní snímek odehrávající se uprostřed asijského světadílu, v němž hrdinka nachází kromě nové rodiny i neobyčejného chlapce jménem Mad, nechali tvůrci pro českou distribuci nadabovat. Postavy namluvili Hynek Čermák, Miroslav Krobot, Jana Plodková, Ivan Trojan, Berenika Kohoutová, Eliška Balzerová, Václav Neužil, Jitka Schneidrová, Daniela Kolářová, David Novotný nebo Alois Švehlík.

Zuzana Stivínová, která propůjčila svůj hlas hlavní ženské postavě, namluvila svou roli také v mezinárodní jazykové verzi, kde střídá češtinu, angličtinu i jazyk darí. Snímek vznikl na motivy knihy Frišta novinářky a spisovatelky Petry Procházkové.

Pavlátová kromě nominace na Oscara za studentský film v roce 1991 obdržela i Zlatého medvěda v Berlinale za krátký snímek Repete (1995) nebo Zvláštní uznání z filmového festivalu v San Sebastiánu za Nevěrné hry (2003). Od roku 2015 je Pavlátová vedoucí katedry animace na pražské FAMU a právě pod jejím vedením získala řada studentů několik cen včetně studentského Oscara za loutkový film Dcera v roce 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám