Hlavní obsah

Mighty Sounds dovedli do koncovky Dubioza Kolektiv a odmítli prezidenta

Právo, Jan Šída, Lukáš Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, co dokázali v sobotu norští Turbonegro, zvládl i bosenský balkánský estrádní orchestr Dubioza Kolektiv. Ovšem poručil větru i dešti v opačném gardu. Večer dal totiž déšť festivalu vale, ovšem jakmile nastoupilo na scénu ve žlutočerných teplákových soupravách mužstvo Dubiozy, nebesa se otevřela a zalila matičku zemi proudy vody.

Foto: Jan Šída, Právo

Dubioza Koelektiv rozvinuli na pódiu pirátskou zástavu.

Článek

Chlapcům z jihu Evropy to nevadilo a zvesela tančili svou balkánskou sambu v kapkách deště. A lidi ke stejnému křepčení nemuseli dvakrát přemlouvat. Pobavili je už na začátku, když znělo intro. Bylo to v češtině namluvené uvítání všech mírumilovných lidí, i neuvítání všech agresorů a také našeho prezidenta.

Dubioza Kolektiv mísí ska music, reggae, punk rock s balkánskou lidovkou, dechovkou i orientální hudbou. Dvojice zpěváků svým rtuťovitým pohybem strhávala i ostatní muzikanty.

Naplno to rozbalili i newyorští vyznavači ortodoxního punku The Casualties. Zpěvák a kytarista svými kokrhely na hlavě evokovali indiánské válečníky kmene Irokézů a v rámci jejich setu vlastně taková malá hluková válka zuřila.

Foto: Jan Šída, Právo

The Casualties v Táboře.

Vyšňoření byli i rakouští Bloodsucking Zombies From Outer Space, jejichž inspirace horrorpunkovými The Misfits byla patrná jak z hudby, tak z image polorozpadlých zombies právě vylezlých z rakví hřbitova na kopci za areálem.

Foto: Jan Šída, Právo

Bloodsucking Zombies From Outer Space jako by právě vylezli z hrobu.

New York Ska-Jazz Ensemble hráli naopak elegantní taneční hudbu s vlivy swingu, jazzu i blues. Excelentní hráči najednou proměnili obří stan v mírně upocenou tančírnu někde na předměstí amerického velkoměsta.

První den festivalu Mighty Sounds trápily dešťové přeháňky

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám