Hlavní obsah

Jiráskův Hronov ve znamení tradice

Právo, Radmila Hrdinová

Celostátní mezidruhová přehlídka amatérského divadla s mezinárodní účastí, 91. Jiráskův Hronov byla zahájena v sobotu odpoledne před Jiráskovým divadlem ve východočeském Hronově. Jméno má po spisovateli, hronovském rodákovi, od jehož narození uplyne 23. srpna 170 let.

Foto: Ivo Mičkal

Jiráskův Hronov byl v sobotu zahájen.

Článek

Slavnostní zahájení se neslo v duchu tradice festivalu, který se koná bez přerušení již od roku 1931 a je tak nejstarším kontinuálně trvajícím festivalem tohoto druhu na světě. Ojedinělou tradici zdůraznili ve svých projevech zástupci ministerstva kultury, Poslanecké sněmovny, Královéhradeckého kraje i starostové Náchoda a Hronova.

„Tradice neudržuje popel, ale má udržovat plamen. Přeju festivalu, aby byl stále setkáváním lidí, kteří se na sebe těší,“ řekl poslanec a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Pavel Bělobrádek.

Divadelníci nabízejí své hity na letních scénách

Kultura

Na svou účast na festivalu se těšil i ministr kultury Lubomír Zaorálek, ale aktuální zdravotní problémy mu ji překazily. Místo něho přijel na zahájení festivalu jeho náměstek Milan Němeček, který řekl, že je na Hronově poprvé.

„Ministerstvo kultury pokládá tento festival za jeden z nejdůležitějších. Jsem nesmírně rád, že se může konat za ztížených podmínek a omezení i letos,“ zdůraznil Němeček.

Sen noci svatojánské zazní na Hradě v angličtině

Kultura

Na zahájení žádná omezení patrná nebyla, vše proběhlo za patřičné slávy, slunečného počasí a hojné účasti diváků, rovněž za doprovodu hudby v podání Mladého týnišťského big bandu a vystoupení divadla Chůdadlo. Na představeních i jedenácti seminářích, v nichž se více než 130 účastníků věnuje divadelním aktivitám, se ale hygienická opatření přísně dodržují.

Součástí slavnostního zahájení bylo i předání Ceny Pavla Dostála, kterou uděluje Festivalový výbor a letos ji získal Divadelní klub Jirásek z České Lípy. Festival pak prohlásil za otevřený starosta Hronova Petr Koleta.

V podvečer téhož dne se ve foyer Jiráskova divadla konala vernisáž výstavy, která připomíná výraznou osobnost českého amatérského i profesionálního divadla, teatrologa Jana Císaře, jemuž bude věnován i vzpomínkový program Jan Císař – gurmán života i divadla ve středu 4. srpna.  Je jednou z pěti výstav, z nichž další připomínají oceněný soubor Jirásek, slovenské amatérské divadlo či minulé ročníky festivalu.

Do 7. srpna se v Hronově uskuteční dvaadvacet inscenací v 76 představeních v hlavním programu, čtyřicet dalších a dvacet koncertů pak v doprovodném programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám