Hlavní obsah

Filmový festival v Cannes zahajovaly hvězdy Cotillardová a Driver

Věra Míšková, Právo, Věra Míšková

Film slavného francouzského režiséra Leose Caraxe Annette s Marion Cotillardovou a Adamem Driverem v hlavních rolích zahájil včera večer 74. ročník nejprestižnějšího filmového festivalu světa, Cannes. Zároveň jím začala hlavní soutěž o Zlatou palmu a další ceny, které udělí porota v čele s americkým režisérem Spikem Leem 17. července.

Trailer k filmu AnnetteVideo: Aerofilms

 
Článek

Přestože hygienická opatření jsou velmi přísná, jindy klidné přímořské lázeňské městečko se zaplnilo filmovými profesionály, novináři, hvězdnými hosty i návštěvníky v míře sice podstatně menší než v minulých letech, přesto dostačující k tomu, aby festival vypadal, jak se na největší evropskou filmovou událost sluší a patří.

Hlavní soutěž nabídne čtyřiadvacet soutěžních filmů, mezi jejichž režiséry (čtyři z nich jsou ženy) se tradičně objeví jména zdejších oblíbenců, tvůrců zvučných jmen i canneská chlouba – nové talenty, mezi nimiž byl v minulosti třeba Quentin Tarantino. Uvidíme, jestli se nějaká budoucí osobnost objeví i mezi letošními nováčky.

Stálí hosté v Cannes

Muzikálové drama Anette je Caraxův čtvrtý film, který představil v Cannes, což prezident festivalu Pierre Lescure komentoval: „Každý film Leose Caraxe je událost. A jeho novinka Annette je dar, v jaký milovníci kinematografie, hudby a kultury doufali a po kterém jsme v uplynulém roce toužili.“

Velkým oblíbencem canneského festivalu je Ital Nanni Moretti, který tu představil od roku 1977 už čtrnáct filmů, za jeden z nich, za Synův pokoj, dostal v roce 2001 Zlatou palmu. Letos představí novinku Tre Piani o třech rodinách, které žijí v jednom bytovém domě. Jak je u tohoto tvůrce obvyklé, sám ve filmu i hraje.

Častým hostem je v Cannes i Francois Ozon, který letos představí snímek Tout s’est bien passé se Sophií Marceauovou v roli dcery osmdesátníka stiženého mrtvicí, kterou otec žádá, aby mu pomohla zemřít.

Maďarská režisérka Ildikó Enyedi natočila film The Story of My Wife o muži, který se vsadí, že se ožení s první ženou, která vejde do baru, a Sean Penn režíroval film Flag Day, který je skutečným portrétem mladé ženy, jež se snaží vyléčit rány minulosti, a ve kterém sám i hraje.

Jodie Fosterová a Matt Damon

Režisér Paul Verhoeven bude v Cannes soutěžit s Benedettou o jeptišce zatčené za homosexualitu v Itálii v 15. století a Wes Anderson představí komediální snímek The French Dispatch o redakci amerických novin ve fiktivním francouzském městě. Anderson má ve filmu skvělé mezinárodní obsazení s nebývalým množstvím hvězd, jakými jsou Jeffrey Wright, Bill Murray, Mathieu Amalric, Tilda Swintonová, Owen Wilson, Christoph Waltz, Frances McDormandová a mnozí další. Uvidíme, kdo z nich na Riviéru přijede.

Určitě nicméně přijede šest významných osobností světové kinematografie, pozvaných na jednu z velmi populárních doprovodných akcí canneských projekcí, Rendez vous avec… (Setkání s…). Jako první se s diváky setká Jodie Fosterová, která už v Cannes je a jež v rámci slavnostního zahájení převzala letošní čestnou Zlatou palmu.

Laureátka dvou Oscarů měla na festivalu již sedm filmů včetně legendárního Taxikáře Martina Scorseseho, perfektní francouzštinu předvedla ve filmu Clauda Chabrola Krev těch druhých nebo ve snímku Jeana-Pierra Jeuneta Příliš dlouhé zásnuby.

Svou kariéru přiblíží divákům americký herec a scenárista Matt Damon, který zároveň uvede mimosoutěžní projekci filmu Stillwater režiséra Todda McCarthyho.

Herečka Isabelle Huppertová je v Cannes jako doma, představila tu nespočet svých filmů, byla předsedkyní poroty, získala řadu ocenění a o tom všem bude divákům vyprávět 13. července.

S publikem se setká i Angličan Steve McQueen, laureát Oscara za 12 let v řetězech a canneské Zlaté kamery za debut Hlad, a jedenaosmdesátiletý italský filmař Marco Bellocchio, který převezme čestnou Zlatou palmu na slavnostním zakončení.

České zastoupení

Do hlavního programu se sice žádný český film opět nedostal, přesto je i letos v Cannes české zastoupení. Jako již několikrát uspěla nastupující generace. Do soutěžní sekce studentských krátkých snímků Cinéfondation se probojovala studentka FAMU Anna Podskalská, která osobně uvede svůj výtvarně nápaditý film Rudé boty, který volně vychází z evropských pohádkových motivů.

Umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Karel Och zasedá v porotě oficiální soutěžní sekce festivalu Týden kritiky a v sekci Cannes Classics bude představena digitálně restaurovaná filmová alegorie Vojtěcha Jasného Až přijde kocour. Na festival se film s Janem Werichem a Emílií Vášáryovou vrátí po více než půlstoletí, v roce 1963 tu získal Zvláštní cenu poroty a další dvě ocenění. V českých kinech pak bude na konci července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám