Hlavní obsah

Festival v Benátkách zahájí italský film

Právo, ČTK, jaš

O Zlatého lva budou na letošním 77. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách se svými nejnovějšími snímky usilovat například ruský režisér Andrej Končalovskij či Izraelec Amos Gitai.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Cate Blanchettová bude v čele poroty.

Článek

Ředitel přehlídky Alberto Barbera na tiskové konferenci oznámil, že se v soutěži objeví osmnáct filmů mimo jiné z USA, Japonska, Polska či Indie. Český zástupce mezi soutěžními snímky není.

Loni se o ceny v Benátkách ucházelo Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula.

Benátská přehlídka, naplánovaná od 2. do 12. září, bude po vynucené koronavirové přestávce první větší mezinárodní filmovou akcí. Kvůli pandemii nemoci covid-19 byly zrušeny například festival v Cannes či newyorský festival Tribeca.

Festival v Benátkách otevře italský film, což se nestalo již více než desetiletí. Půjde o nesoutěžní snímek s názvem Lacco od režiséra Daniela Luchettiho. Odehrává se v Neapoli a Římě a pojednává o dlouholeté krizi jednoho manželství nahlodaného nevěrou.

Barbera uvedl, že osm soutěžních filmů režírovaly ženy. Na festivalu bude mít premiéru například nový snímek bosenské režisérky a scenáristky Jasmily Žbaničové Quo vadis, Aida?, který se odehrává v roce 1995 ve Srebrenici. Číňanka Chloé Zhaová přiveze své drama Nomadland z produkce amerického studia Searchlight Pictures s Frances McDormandovou v hlavní roli. Německo bude zastupovat Julia von Heinzová s filmem Und morgen die ganze Welt.

Blanchettová v čele poroty

O vítězi bude rozhodovat porota, které bude předsedat herečka Cate Blanchettová.

Festival slibuje projekci široké škály filmových žánrů včetně snímků autorských, hororových, dokumentárních, gangsterských či komedií. Mezi mnoha dokumenty, které na něm promítnou, bude například i film o švédské klimatické aktivistce Gretě Thunbergové či snímek o italském návrháři obuvi Salvatoru Ferragamovi.

Loni cenu Zlatý lev pro nejlepší film získal Joker režiséra Todda Philipse. Hlavní cena poroty putovala režisérovi Romanu Polanskému za film J’accuse (Žaluji) o Dreyfusově aféře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám