Hlavní obsah

Zvolení Karola Wojtyly papežem připomene i premiéra filmu Svědectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Ve Vatikánu bude mít premiéru film o Janu Pavlu II. Na plátně se objeví přesně po třiceti letech, kdy usedl polský kardinál Karol Wojtyla na papežský stolec. Celé Polsko si připomene 16. října toto výročí. Znovu se diskutuje o tom, kdy by mohl být bývalý papež blahořečen.

Článek

Kulaté výročí uctí Polsko množstvím akcí, jako jsou divadelní představení, mše či rozličná setkání. Mnoho měst ohlásilo nové objednávky na sochy předchůdce současného papeže, kterých již je v zemi okolo 400. V rodném domě Karola Wojtyly v jihopolských Wadowicích vzniká multimediální muzeum, které má připomínat život nejslavnějšího Poláka.

Premiéra snímku Svědectví

Vzpomínat se bude i ve Vatikánu, kde se v den výročí uskuteční premiéra snímku Svědectví, který byl natočen podle knihy vzpomínek krakovského kardinála Stanislawa Dziwisze. Vypravěčem dokumentárního filmu je Michael York. "Je to velké štěstí, že jsme natáčeli v Krakově; na místě, kde začal papež svou službu. To dodává filmu hloubku a dramatičnost," řekl herec novinářům. Natáčelo se také v Římě. Premiéru by měl zhlédnout i současný papež Benedikt XVI.

Zatímco ve výročí smrti Jana Pavla II. je většina jeho rodáků pohroužena do modliteb, nyní prý chtějí oslavovat. "Chceme ukázat, jaký šok prožil svět poté, co byl papežem zvolen biskup zpoza železné opony, mladý, vysportovaný, který se vůbec nehodil do římských struktur," vysvětlil Piotr Dardziński z Centra Jana Pavla II. ve Varšavě. Toto středisko uspořádalo velkou výstavu, na níž bude možné si prohlédnout polské i zahraniční deníky z října 1978.

Lidé stále kupují všelijaké památky spojené s jeho osobou

Postava bývalého papeže se i tři a půl roku po jeho smrti těší v Polsku obrovskému zájmu. Lidé stále kupují všelijaké památky spojené s jeho osobou. "Samozřejmě se poptávka zvyšuje vždycky před nějakým významným dnem jako nyní," řekl prodejce památek na Zámeckém náměstí v centru Varšavy, kde jsou k dostání knihy papeže i o papežovi, jeho podobizna či sošky.

Pozornost vzbuzují také jakékoliv informace o blahořečení polského rodáka. Televize TVN24 nedávno uvedla, že by mohl být blahořečen společně s dalšími bývalými papeži Pavlem II. a Piem XII. Nikdo sice informaci nepotvrdil, nicméně média uvádějí, že prohlášení Jana Pavla II. za blahoslaveného se blíží.

Hotový je již klíčový dokument, který se týká blahořečení bývalého papeže. Má 2500 stránek. Obsahuje všechny papežovy spisy, četná "svědectví o posvátnosti" a "důkazy" o nejméně jednom předpokládaném zázraku, jenž je Janu Pavlovi II. přisuzován. Dokument musí ještě posoudit vatikánská Kongregace pro otázky blahořečení.

Proces blahořečení Jana Pavla II. je vůbec nejrychlejší v historii. Benedikt XVI. v květnu 2005 oznámil rozhodnutí pominout běžnou minimální pětiletou lhůtu od úmrtí adepta. Blahořečení je v římskokatolické církvi posledním krokem před svatořečením, tedy prohlášením za svatého. Pro řadu Poláků však svatým už Jan Pavel II. dávno je.

Reklama

Související témata:

Související články

Pusan 2008: Korea po odlivu nové vlny

Pusanský festival (13. ročník se koná nyní od 2. až do 10. října) lze označit za v celém asijském regionu nejvíce ambiciózní a také největší. V Jižní Koreji...

Viwegh, Hřebejk a Macháček zplodili Nestydu

Podle knihy Michala Viewegha Povídky o manželství a sexu natočil Jan Hřebejk film Nestyda. Třetím v téhle atraktivní partě byl Jiří Macháček, který ztvárnil...

Festival studentského filmu v Písku

Jihočeský Písek je sídlem Soukromé vyšší odborné školy filmové a Filmové akademie Miroslava Ondříčka. Díky tomu zde 9. až 11. října proběhne již osmý ročník...

Výběr článků

Načítám