Hlavní obsah

Zuzana a pop-rockové řemeslo

Novinky, Stanislav Dvořák

Dvojjazyčné album Gemini slovenské zpěvačky Zuzany Smatanové přináší velké množství původního materiálu na dvou discích, což v dnešní době není právě obvyklé. Smatanová se jím zařadila do mírného středoevropského nadprůměru a minimálně prokázala, že slušně zpívá ve slovenštině i angličtině.

Článek

Zuzana Smatanová (ročník 1984) se od dětství učila hrát na klavír, flétnu a kytaru. Intenzivněji se začala zabývat hudbou po roce 2000 a v roce 2003 vydala debut Entirely Good. Na Slovensku platí za hvězdu (ceny Aurel, Zlatý Slávik), v ČR ještě moc ne.

V podstatě nabízí novou variantu hravého kytarového popu žbirkovského typu, který se ojediněle pouští do rockového zvuku. Zůstává konzervativní, ale také dost hravá a rozhodně se nedá popřít, že přinejmenším pár hlavních hitů je neuvěřitelně chytlavých. Nedá práci poznat, že trochu napodobuje Alanis Morissette, anglický freak-folk a Lily Allen.

Samotný zpěv je velmi příjemný, nicméně ne ohromující. Smatanová nedisponuje hlasem obrovského rozsahu a ani ho nemá nijak zvlášť zajímavě zabarvený. Některé slovenské recenze také poukazují na to, že naživo dělá dost chyb, což ale ze studiového alba nepoznáme.

Dvojdesku Gemini zahajuje neodbytně pozitivní hit Daj ruku do mojej ruky a v poměrně veselé hravé atmosféře pokračuje až do konce. Přestože tu nechybí balady, jsou spíše dumavé než depresivní. Druhá, anglická část, je poněkud více experimentální, co se týče zvuků, ale nic převratného se neděje. Smatanová zůstává ukotvena v obyčejném pop-rocku a dělá ho docela dobře.

Celkové hodnocení: 65 %   

Reklama

Výběr článků

Načítám