Hlavní obsah

Zpívající kohoutci Chanticleer opět v Praze

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký mužský sbor Chanticleer se na svých turné pravidelně zastavuje v Praze. V neděli 12. února vystoupí v Dvořákově síni pražského Rudolfina již popáté.

Foto: archiv Chanticleer

Chanticleer patří k nejlepším sborovým tělesům na světě.

Článek

Tentokrát Chanticleer předvede svůj nový program nazvaný My Secret Heart, na němž nově spolupracoval s finským skladatelem Jaako Mäntyjärvim.

Soubor pojmenovaný podle průzračně čistě zpívajícího kohoutka z Canterburských povídek spisovatele Geoffreyho Chaucera založil v roce 1978 v San Francisku tenorista Louis Botto, který byl až do své smrti v roce 1997 jeho uměleckým ředitelem.

Chanticleer tvoří dvanáct mužů, kteří ale svými hlasy pokryjí široké spektrum od vysokého sopránového kontratenoru až po profondní bas. Sbor se věnuje interpretaci širokého repertoáru od renesanční polyfonie po soudobou hudbu.

Za svůj zvukově dokonale vyrovnaný projev si vysloužil čestný titul „hlasový orchestr“ a řadu cen, včetně Grammy. V roce 2008 byl vyhodnocen v anketě Musical America jako Soubor roku (tuto cenu dostal v minulosti dvakrát například Leonard Bernstein nebo Herbert von Karajan), v témže roce byl Chanticleer uveden i do Síně slávy americké klasické hudby.

V této sezóně soubor účinkuje ve dvaapadesáti městech USA a na svém zimním evropském turné vystoupí kromě Prahy i ve Vídni, Berlíně, Petrohradu, Budapešti, Paříži či Dublinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám