Hlavní obsah

Zorný úhel Erazima Koháka

Právo, Pavel Verner

Nakladatelství Ježek prokázalo milovníkům filozofických knih cennou službu edicí Zorným úhlem filosofa, v níž vychází méně známé texty Erazima Koháka. Jeho knihy nejsou k dostání všude a knihkupectví, kde si ho lze koupit, se dají spočítat na prstech jedné ruky. Což je škoda, protože Kohák je schopný sdělovat myšlenky srozumitelně komukoli.

Foto: Vratislav Konečný

Zbyl jen betonový skelet

Článek

Kniha Zorný úhel filosofa tuto jeho pověst nevyvrací. Editorka Marie Skýbová do ní zařadila články ze čtyř oblastí jeho zápolení s morální lhostejností - z filozofie, teologie, ekologie a politologie.

 Ani v jedné Kohák nepředkládá dogmata k odsouhlasení: zamýšlí se nad problémy lidského konání v různých oblastech, a co je na knize sympatické, vyzývá čtenáře, aby přemýšlel s ním. Nemluví s ním od katedry, ale z očí do očí. Výsledkem je svazek, který by se dal označit jako "Kohák do kapsy", ač je rozměrem spíš do aktovky.

Nakladatelství se však svým výběrem čtenářům nepodbízí. Mezi texty zařadilo i odborně náročné věci, jako je Kohákův výklad fenomenologie z perspektivy praktického rozumu Srdce rozumné, či jeho filozofický rozbor ochranářství Fenomenologie a ekologie.

Život "bez myšlenky" je bezcenný

Většina vybraných textů přesto oslovuje širší vzdělanou obec a nakladatelství čtenáři ještě napomáhá výborným "analytickým rejstříkem" po vzoru našich dědů: stručným souhrnem všech kapitol na konci knihy.

Zorný úhel filozofa je kniha filozofická v nejlepším slova smyslu, kniha zamyšlení nad smyslem našeho lidského, národního i osobního žití a bytí. Je to kniha pro každého, kdo sdílí Kohákovo sokratické krédo, že život bezmyšlenkovité samozřejmosti nestojí za to, aby byl žit.

Erazim Kohák, Zorným úhlem filosofa. Uspořádala Marie Skýbová.

Nakladatelství Ježek, Praha 2004.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy Erazima Koháka

Filozof Erazim Kohák uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou Průvodce životem a dílem T. G. Masaryka od Jaroslava Opata a debutové album...

Výběr článků

Načítám