Hlavní obsah

Zlatou palmu na festivalu v Cannes získal snímek Titane

Zlatou palmu, hlavní cenu 74. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes, letos získal snímek Titane francouzské režisérky Julie Ducournauové. Na začátku slavnostního předávání, které festival zakončí, to oznámil předseda poroty Spike Lee, a to ještě před oficiálním vyhlášením hlavního ocenění. Ducournauová se stala teprve druhou ženou, která prestižní cenu získala

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Herečka Sharon Stoneová (vlevo) a oceněná režisérka Julia Ducournauová

Článek

Ceremonie tak začala tam, kde měla skončit. Po nečekaném oznámení následoval zmatek a pokřikování z obecenstva, francouzská filmařka se však na pódium k převzetí ceny nevydala. Pokud vítěze potvrdí i oficiální vyhlášení na konci večera, Ducournauová se stane teprve druhou ženou, která prestižní cenu získá.

Herečka Isabelle Huppertová v Cannes: Rozdíl mezi divadlem a filmem nedělám

Kultura

Vyhlášení dalších ocenění však chybný výrok předsedy poroty, který byl viděn s hlavou v dlaních, nezastavil. Cenu za nejlepší mužský výkon si z Cannes odnesl americký herec Caleb Landry Jones, který ve snímku Justina Kurzela Nitram ztvárnil roli vraha Martina Bryanta, který v roce 1996 v Tasmánii zavraždil 35 lidí. Ocenění pro nejlepší herečku získala Norka Renate Reinsveová, která si zahrála ve snímku Verdens verste menneske dánského filmaře Joachima Triera.

Emília Vášáryová uvedla v Cannes film Až přijde kocour: Jasný byl velmi zvláštní osobnost

Kultura

V minulém roce byl festival kvůli pandemii covidu-19 poprvé v historii zrušen. Letos se tak s ročním odkladem do soutěže dostala i řada filmů, které byly vybrány už před rokem.

Česká republika letos v hlavní soutěži zastoupena nebyla, v sekci Cinéfondation se ale promítal krátký animovaný film Rudé boty studentky katedry animované tvorby FAMU Anny Podskalské. V sekci Cannes Classics byl uveden zrestaurovaný film Vojtěcha Jasného Až přijde kocour, který v roce 1963 v Cannes získal zvláštní cenu poroty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám