Hlavní obsah

Zlaté glóby bývají předzvěstí Oscarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Los Angeles se v pondělí ráno našeho času budou udělovat filmové a televizní ceny Zlatý glóbus. Poprvé po třech letech je nebude moderovat britský komik Ricky Gervais, jehož prostořeké vtipy na adresu hvězd v minulých ročnících ve Spojených státech nazdvihly nejedno obočí, zároveň ale byly považovány za svěží závan v jinak poněkud strnulém ceremoniálu. Letos bude slavnostní večer moderovat dvojice amerických komiček Tina Feyová a Amy Poehlerová.

Foto: goldenglobes.org

Tina Feyová a Amy Poehlerová budou moderovat předávání cen.

Článek

Feyová je hvězdou i autorkou oceňovaného komediálního seriálu Studio 30 Rock. S Poehlerovou se dobře zná ze společného vystupování v populární americké komediální show Saturday Night Live. Očekává se, že předávání cen nasadí přátelštější tvář.

"Pořadatelé se snažili zbavit kousavého humoru Rickyho Gervaise z předchozích tří let," řekl agentuře Reuters Scott Feinberg z časopisu Hollywood Reporter. "Feyová s Poehlerovou si dokážou utahovat z hvězd bez Gervaisovy občasné krutosti," dodal.

Zlaté glóby udělují zahraniční novináři v Hollywoodu. Považují se za druhé nejdůležitější filmové ceny po Oscarech a za důležitý ukazatel oscarových favoritů. Na rozdíl od Oscarů se na nich oceňuje i televizní produkce. Hlavním favoritem letošních Zlatých glóbů je historický snímek Lincoln režiséra Stevena Spielberga, který získal sedm nominací. Dílo přitom vede i v počtu nominací na Oscary, jichž obdrželo 12. Lincoln přinesl nominaci režisérovi Stevenu Spielbergovi, představiteli hlavní role Danielu Day-Lewisovi a za výkon ve vedlejší úloze Sally Fieldové a Tommymu Lee Jonesovi.

Po pěti nominacích pak na glóbech získaly thriller o amerických rukojmích v Íránu Argo a Nespoutaný Django, ve kterém Quentin Tarantino účtuje s americkým otrokářstvím. Oba snímky spolu s Lincolnem a snímky Pí a jeho život a thrillerem o pronásledování Usámy bin Ládina Zero Dark Thirty (Půl hodiny po půlnoci) bojují o cenu pro nejlepší filmové drama.

V kategorii nejlepší muzikál nebo komedie získaly nominace britská komedie o důchodcích v Indii Báječný hotel Marigold, filmové zpracování muzikálu Bídníci, film Wese Andersona o první lásce Až vyjde měsíc, britská romance Lov lososů v Jemenu a romantická komedie o lásce mladé vdovy a depresivního muže Terapie láskou.

Spielberg nebo Affleck

Cenu za nejlepší režii si mohou odnést Spielberg či Ben Affleck, který režíroval Argo. Dalšími nominovanými jsou Kathryn Bigelowová za Zero Dark Thirty, která v oscarových nominacích ve stejné kategorii vyšla naprázdno. Zlatý glóbus za režii může obdržet také Tarantino a režisér filmu Pí a jeho život Ang Lee.

Stejně jako u filmů i v hereckých kategoriích rozlišují Zlaté glóby mezi dramaty na jedné a komediemi a muzikály na druhé straně. V dramatické kategorii byli spolu s Danielem Day-Lewisem, který ztvárnil Lincolna, nominováni Richard Gere jako podvodný hráč na Wall Streetu ve filmu Arbitrage (Arbitráž), John Hawkes v úloze oběti obrny ve filmu The Sessions, Joaquin Phoenix za hlavní roli ve filmu o scientologické církvi Mistr a Denzel Washington, který hraje pilota v dramatu Let.

Mezi herečkami se nominace dočkaly Jessica Chastainová v úloze agentky CIA (Zero Dark Thirty), Francouzka Marion Cotillardová (De rouille et d'os; Rez a kost), Britka Helen Mirrenová za úlohu ženy filmového režiséra Alfreda Hitchcocka ve snímku Hitchcock, Naomi Wattsová za snímek Nic nás nerozdělí o cunami v roce 2004, stejně jako Britka Rachel Weiszová za úlohu v britském snímku Bezedné moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám