Hlavní obsah

Zlata Adamovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlata Adamovská je na Českého lva nominovaná za hlavní roli ve filmu Milenci a vrazi.

Foto: Anna Čelouchová

Mníšecký zámek na sádrovém odlitku.

Článek

Zlata Adamovská

Zlata Adamovská se narodila roku 1959 v Praze. Po absolvování pražské konzervatoře se rozhodla zůstat jako herečka na volné noze. Působila například v Divadle na Vinohradech, v Realistickém divadle či Divadle Jiřího Wolkera. Od roku byla 1986 členkou Městských divadel pražských a od roku 1990 získala trvalé angažmá v pražském Divadle na Vinohradech.

Na filmovém plátně se objevila záhy po skončení konzervatoře shodou okolností také v Páralovu adaptaci, tentokráte šlo o román Mladý muž a bílá velryba (1978, Jaromil Jireš), kde byli jejími hereckými partnery Jana Brejchová a Eduard Cupák. Po sedmadvaceti letech se vrátila do Ústí nad Labem, aby zde natočila svoji druhou Páralovskou adaptaci Milenci a vrazi v režii Viktora Polesného, kde za roli Zity Gráfové získala nominaci Českého lva za hlavní ženský herecký výkon.

Ovšem těch téměř třicet let nestrávila jen na divadelních prknech, ale vstoupila do povědomí několika výraznými ať televizními, či filmovými rolemi. Za všechny jmenujme Lásky mezi kapkami deště (1979, Karel Kachyňa), Causa Králík (1979, Jaromil Jireš), Lev s bílou hřívou (1987, Jaromil Jireš), Andělské oči (1993, Dušan Klein), Učitel tance (1995, Jaromil Jireš). Velikou oblibu si získala i v televizním seriálu Sanitka (1984) a také v odvážném projektu detektivních příběhů v přímém přenosu Dušana Kleina Hříchy pro pátera Knoxe (1992).

Je vdaná ze televizního publicistu a spisovatele Radka Johna a mají dvě děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám