Hlavní obsah

Život a spor o dědictví malíře Marka Rothka ve filmu

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Režisérka Sam Taylor-Johnsonová se chystá natáčet snímek o průkopníkovi abstraktního expresionismu Marku Rothkovi.

Foto: ČTK/AP/Joel Ryan

Russell Crowe

Článek

Do titulní role jednoho z nejslavnějších umělců minulého století obsadila Russella Crowea. Film se zaměří nejen na výtvarníkův osud, ale také na kauzu okolo vlastnických práv k jeho plátnům.

Snímek vychází z knihy The Legacy of Mark Rothko novináře Leeho Seldese. Publikace popisuje vleklý spor malířovy dcery Kate Rothkové s galerií Marlborough Fine Art, která od poradce, jenž s umělcem krátce před jeho sebevraždou založil fond zahrnující většinu jeho tvorby, odkoupila za sníženou cenu stovky Rothkových obrazů. Dědičku usilující o zpětné získání děl a jejich představení veřejnosti ztvární Aisling Franciosiová.

„Rothko není jen filmem o skvělém výtvarníkovi, ale spíše nadčasový příběh o boji dobra proti zlu. Kate Rothková se vydává ochránit významné malby od zkorumpovaných mužů, kteří zradili a okradli jejího otce. Jde o zúčtování s lidmi u moci snažícími se zničit jeho dědictví,“ uvedla režisérka pro magazín The Hollywood Reporter.

V dalších rolích se představí Michael Stuhlbarg nebo Jared Harris.

Natáčení by mělo odstartovat letos v létě. Štáb zahrnuje i oscarovou kostýmní výtvarnici Colleen Atwoodovou, jež sošky získala za snímky Alenka v říši divů či Fantastická zvířata a kde je najít, nebo kameramana Jeffa Cronenwetha, který má na kontě thriller Muži, kteří nenávidí ženy či drama Klub rváčů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám