Hlavní obsah

Zhoupnout se na šibenici nebo si zaskákat po střechách aut. Začal žižkovský Landscape festival

Novinky, Natálie Lošková, luh
Praha

V pořadí již osmý ročník festivalu Landspace na pražském Žižkově láká návštěvníky na čtyři desítky děl a instalací umělců a architektů. Jeho cílem je nejen zpestřit v letních dnech městské prostředí, ale také ukázat, jak různě a šikovně se dá veřejný prostor využít. Autoři tak například postavili atletickou dráhu na místo aut nebo vytvořili park, který si může každý navrhnout a poskládat podle sebe. Tématem letošního ročníku je voda ve městě.

Landscape festivalVideo: Novinky

 
Článek

Festival Landscape i jednotlivá díla budou oživovat Žižkov po celé léto. Kromě toho si ale také kladou za cíl ukázat potenciál této městské části. „Festival komunikuje veřejný prostor a městskou krajinu 40 různými architektonickými, uměleckými nebo krajinářskými intervencemi a ukazuje, jak se dá v roce 2020 zabydlet veřejný prostor,“ popisuje ředitel festivalu Landscape Dan Merta.

Příkladem takové intervence může být atletická dráha francouzského umělce Benedetta Bufalina, kterou najdou návštěvníci přímo před žižkovskou radnicí. „Jeho dílo je vlastně takový nástroj, jak ukázat, že nejen auta jsou důležitá pro město, ale že ten veřejný prostor se dá využít i jinak. A když už tam ta auta stojí, tak je můžeme zabydlet nějakým jiným způsobem, třeba atletickou dráhou,“ vysvětluje smysl díla ředitel festivalu.

Foto: Novinky

Atletická dráha na střechách aut je oblíbenou instalací zejména u dětí

Jedním z hlavních témat letošního ročníku je voda ve městě. „Pro nás je důležitá adaptace na klimatickou změnu a šetření a využití povrchové i dešťové vody. Připravili jsme proto pět až šest instalací, které se tohoto tématu týkají,“ dodává Dan Merta.

Jak se dá využít voda ve městě ukázal pro festival například Richard Loskot z Technické univerzity v Liberci. Vytvořil pítko, které chytá dešťovou vodu z okapů. Ta se potom pomocí nanovlákenných filtrů čistí, takže každý, kdo si přinese nádobu, si může z kohoutku pitnou vodu natočit.

Foto: Novinky

Instalace s názvem Voda pro tebe dokáže pomocí nanovláken filtrovat vodu z okapů

Plíce Žižkova tančí

Festival odstartoval v pátek večer koncertem kapel Už jsme doma! a Dunaj. Od soboty tak na obyvatele Prahy 3 i návštěvníky čekají nejen připravené instalace, ale také doprovodný program v podobě živé hudby, přednášek, diskusí, workshopů, happeningů či výstav, které se budou konat až do konce září.

Konkrétně tento víkend bude především v duchu tance. Přes šedesát tanečníků a performerů se představí v rámci festivalu TANEC PRAHA Plíce Žižkova a různými trasami provedou návštěvníky v obou dnech po většině lokací festivalu.

„Celkem nás čeká zhruba 25 tanečních představení, kdy tanečníci budou reagovat jak na prostředí daného místa, tak na konkrétní instalace, které se na místech nachází, a tyto prvky zaintegrují do svého scénického tance,“ vysvětluje průběh Merta.

Další architektonickou intervencí v rámci tématu architektury a urbanismu Žižkova je instalace od MÓD architektů s názvem ZŠIBENICEŽELEZNICE. Jde o železnici, na které jsou instalovaná pohyblivá sedátka a piknikové stoly, kde si mohou kolemjdoucí na blízké cyklostezce odpočinout. Tratě této železnice vedou k šibenici, která funguje jako houpačka pro děti i dospělé.

Foto: Landscape festival

Instalace s názvem ZŠIBENICEŽELEZNICE se nachází nedaleko křižovatky U Bulhara na pražském Žižkově

„Chtěli jsme lidem nejen připomenout historii tohoto místa, protože tudy jednak dříve vedly koleje a jednak se nacházíme nedaleko prvního pražského Šibeničního vrchu, ale zároveň jsme chtěli, aby i samotná instalace nějakým způsobem na toto prostředí reagovala,“ vysvětluje spoluautor díla Vojtěch Večeře. Jejich šibenici železnici najdou návštěvníci nedaleko křižovatky U Bulhara.

Festival dále nabízí například interaktivní instalaci s názvem Puzzle park, který je inspirovaný legendárním žižkovským hlavolamem Patnáctka, obraz Vodopád Patrika Hábla, instalaci nazvanou Galerie jednoho obrazu Víta Čechmánka či galerii Atrium na Žižkově, Hunt Kastner, Nevan Contempo nebo Galerii 35 m2, se kterými festival spolupracuje. Podrobný program, mapu, jednotlivá díla a instalace najdou zájemci na webu festivalu.

Na jednotlivé instalace se přišel podívat také starosta Prahy 3 Jiří Ptáček s rodinou. „Atletickou dráhu na autech máme zaparkovanou přímo před radnicí, takže tu už jsem viděl, ale právě se chystám projít si i ty ostatní, chci to ukázat hlavně svým dětem. Myslím, že je to velmi vítané oživení Žižkova,“ říká o projektu Ptáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám