Hlavní obsah

Zeppelin přetížený osmi hodinami hudby

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět hodin dosud nezveřejněných videozáznamů skupiny Led Zeppelin vyšlo v pondělí na dvojitém DVD, které se ještě před vydáním stalo díky předobjedávkám čtyřnásobně platinovým.

Foto: Ondřej Kořínek

Park a letohrádek Hvězda

Článek

Současně vyšlo také u Warner Music koncertní trojCD How The West Was Won se zvukovým záznamem ze dvou vystoupení ´zeppelínů´ v Kalifornii v roce 1972, které se s DVD nijak nepřekrývá. I ono se stalo platinovým ještě před vydáním.

Výjimečná kapela

Zájem opět potvrdilo, že Led Zeppelin představují skutečnou klasiku v oblasti rockové hudby. Soubor dokázal zúročit výboje z šedesátých let a posunout je dále. Čerpal z blues, ovšem neopakoval do nekonečna jeho schéma, ale rozvíjel je a přenášel do nového kontextu. Led Zeppelin se proto stali nejen nejvýznamnějším hardrockovým souborem, ale současně stojí i u kolébky metalu. Ovšem spojovat Led Zeppelin jen s jedním stylem by bylo zcestné, skupina totiž ve své tvorbě syntetizovala různé vlivy včetně psychedelických patrných v Dazed And Confused nebo folkových, zřetelných v Going To California, That´s The Way a v Bron Yr Aur Stomp. Instrumentální technika pro ně nikdy nebyla cílem, i když nechybí slavné Bonhamovo sólo v Moby Dickovi, ale prostředkem, který jim umožňoval dokonaleji se vyjádřit.

Led Zeppelin živě

DVD pokrývá celou kariéru skupiny, což byl i záměr kytaristy Jimmiho Page: "Chtěli jsme přiblížilo pouť Led Zeppelin jako koncertní kapely. V tomto ohledu jde opravdu o historický dokument, o něco, co nebylo dříve k vidění."

První disk zachycuje vystoupení z londýnské Royal Albert Hall, kde skupina hrála v roce 1970 krátce po vydání průlomového alba Led Zeppelin II. I když kapela existoval jen rok, udivuje svou bravurou, ohromujícím nasazením, bluesovým feelingem i chutí experimentovat. Záznam pořízený na dvě šestnáctimilimetrové kamery oplývá neobyčejnou kvalitou.

Druhý disk přináší záběry z Madison Square Garden, kde byl natočen koncertní film The Song Remains The Same.Vybrány jsou však dříve nezveřejněné písně. Další kariéru skupiny zachycuje záznam z koncertu v Earl Court v roce 1975, kde se skupina poprvé použila velkoplošné projekce a záznam z televizních kamer je prokládán záběry amatérů na velkoplošnou projekci, aby se lépe přiblížila atmosféra vystoupení. Jak hráli Led Zeppelin na konci své kariéry, přibližuje záznam pořízený v Knebworthu v roce 1979 na turné k poslednímu albu In Through The Out Door.

Záběry z koncertů doplňují další obrazové záznamy, a to jak vystoupení v různých televizích, z nichž nejpovedenější je dánské, tak pár propagačních šotů a rozhovorů.

Nedostatek archivního materiálu

DVD se ovšem nerodilo snadno, připravoval se celý rok. "Práce na rozsáhlém projektu se neobešla bez frustrací," potvrdil v bookletu Jimmi Page. "Lidé si mysleli, že máme mnoho různého materiálu, z něhož jen musíme vybírat, ale nebylo tomu tak. Ve skutečnosti šlo udělat maximum z toho, co máme za pomoci moderní technologie." Jeho slova potvrzuje i režisér Dick Carruthers: "Bylo to jako stavět katedrálu ze zápalek."

Některé záznamy nebyl kompletní, jiné na formátech, které se už nepoužívají, další se zase musely zesynchronizovat. Hlavně se však nedostávalo samotného materiálu. Některé z písní se nezachovaly vůbec, jiné jsou zachycené jen v jedné verzi.

Proti zákonům showbusinessu

Led Zeppelin se sice stali největší hardrockovou kapelou všech dob, ovšem to nic nemění na tom, že sama skupina odmítala akceptovat zavedené zákony showbusinessu. V Británii například nevydávala singly. Za dob své existence také nedovolila vydat výběr ze své tvorby. A televizi se vyhýbala jako čert kříži, protože chtěla hrát naživo a po svém.

I DVD ukazuje, že rozpadlá skupina nemíní rozmělnit svůj odkaz, místo aby použila jen dostupné kvalitní záznamy, hledala v archivech, aby se písně podávaly celkový obraz o kapele a neopakovaly se.

Ani v případě trojCD si skupina neusnadnila práci. How The West Was Won nepřináší hudbu z DVD, ale záznam ze dvou kalifornských vystoupení z roku 1972, který je seřazen tak, aby ukázal dramaturgii koncertu. Ani jeden z koncertů dosud nevyšel, ale úryvky z nich se objevily na pirátských albech.

Led Zeppelin: DVD, 2DVD, Warner Music, 320 minut

Led Zeppelin: How The West Was Won: 3CD Warner Music, 150 minut

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám