Hlavní obsah

Ženský box za všechny prachy

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalo se čekat, že s rozmachem ženských liberálních hnutí a se zlepšujícím se postavením žen ve společnosti se ve filmu dočkáme boxu v podání něžného pohlaví. Že jste o ženském boxu nikdy neslyšeli? Nevadí, nyní se sličné krasotinky, co umějí dát ránu a poskakovat mezi provazy, proslavují v novém filmu Clinta Eastwooda Million Dollar Baby.

Foto: Jitka Maděrová

Sedmihorské léto 2018 odstartovalo svůj devátý ročník s Dejvickým divadlem. Na další akce se mohou diváci těšit během celého léta.

Článek

V čerstvě čtyřoscarovém snímku ale nejde jenom o box. Nestrávíte v ringu nekonečná kola plná výpadů v rukavicích a vražedného potu, známá například ze Stallonovy série o Rockym, či okořeněná animálním tancem, jak to dovedl Scorsese v Zuřícím býku. Ačkoli oba filmy se zde dobře připomenou.

Náhradní dcera

Sám režisér Clint Eastwood ztělesnil jednu z hlavních postav, boxerského trenéra Frankieho Dunna, který žije se starým traumatem - byl zavržen vlastní dcerou, jež mu nikdy neodpustila dávnou křivdu.

Jednoho dne však do tělocvičny, kde tráví klidná nanicovatá léta, vejde Maggie Fitzgeraldová (skutečně sugestivní boxerka, herecká představitelka Hilary Swanková za roli získala Oscara), jednatřicetiletá dívka, která má před očima jediný cíl: stát se boxerkou a šampiónkou v ringu. A s pomocí trenéra, jehož je ale nutné chvíli přemlouvat a jemuž se stane náhradní dcerou, se jí to vlastně "téměř" podaří.

Filmu na jedné straně nechybějí všechny symptomy sportovního šílenství, jaké je blízké americké mentalitě. Outsider se zde pílí, vírou ve vlastní schopnosti a obětavostí dostane na samotný vrchol. Kolem ringu šílejí fanoušci, které strhávají a dojímají "rozhodující" údery, poslední minuty zápasu a hlavně to, že jeden ze soupeřů by měl být vždy černobíle hodný a ten druhý zlý.

Úspěšný outsider a podlá soupeřka

Maggie je typem takového milovaného šampióna, v tomto případě až superženy, která je prakticky čestným způsobem v ringu neporazitelná. Adrenalin tu stoupá v první polovině filmu, jak se Maggie rychle, hladce až groteskně prokousává jednotlivými zápasy na cestě k vytouženému cíli či jak podniká vítězné zápasové turné po světě.

Napětí vrcholí při rozhodujícím souboji, kdy proti ní stojí soupeř, jehož je snadné nenávidět (jako tomu bylo stejně kdysi v Rockym). Tentokrát jde o "bývalou východoněmeckou prostitutku" černé pleti (sic!), která se v cestě za slávou neštítí žádné zákeřnosti ani pro Maggie osudového úderu zezadu po odeznění gongu.

Až do tohoto okamžiku sledujeme skromné zákulisí malého boxerského klubu, které si američtí herci v čele s Morganem Freemanem (v roli vypravěče a Eastwoodova kolegy) doslova užívají. Šerosvitné scény jsou naplněné atmosférou boxerského temného polosvěta, v němž najdete ztracence, ale i hajzly v rukavicích, nelítostné promotéry i slabé rozhodčí. Mluví se tam drsňácky úsečně, vždy přímo k věci, dávají se selské (či spíše "boxerské") rady do života, jako že člověk se musí vždy chránit před nečekanými údery, a všichni vystrkují agresivně ramena nebo aspoň občas rozdají nějakou ránu. Na druhou stranu film ze své cesty limonádového a docela napínavého sportovního kýče jaksi podivně diverzně uhýbá.

Boxerská pohádka konfrontovaná s realitu euthanasie

Vztah Franka a Maggie je poměrně citlivě vyveden, Eastwood zvládá roli útlocitného, zraněného promotéra-otce nadmíru dobře, stejně jako Hilary Swanková si přes pokročilý věk umí zadovádět jako rozpustilá divoška, která se pere se svou samotou a přezíravým postojem rodiny. Nejde jenom o to, že ona musí získat titul, stejně jako se Američané musí stát jedinou mocností na světě. Příběh naopak sklouzává k odstínu "černého filmu", který nabízí omamně fatální a bezvýchodné vyústění.

Povážlivou porci filmového nářezu dostane sportovní film v momentě, kdy Maggie prožije opravdovou katastrofu. Jde snad o první hollywoodský příběh, který se zabývá euthanasií, pokud nepočítáme rány z milosti z westernů a mafiánských příběhů. A nutno podotknout, že Million Dollar Baby nemluví o euthanasii úplně tak, jak bychom od většinového filmu čekali.

Nakonec tedy snímek o jednom odhodlání a sportovním triumfu pěkně zhořkne na jazyku, protože pohádka začne být o věcech v životě nejpodstatnějších... Jaká je cena života? Jakou má cenu ve společnosti, která miluje jen vítěze a kde se štěstí měří vydělanými penězi a tvrdě získaným úspěchem?

Zůstává jen pochybnost: bylo nutné zrovna kvůli tomuhle předtím vyprávět hodinu a půl dlouhou boxerskou záležitost? Takhle tomu totiž nelze moc věřit.

Million Dollar Baby,

Million Dollar Baby, USA (2004), 132 min.

Million Dollar Baby, USA (2004), 132 min. Režie: Clint Eastwood,

Million Dollar Baby, USA (2004), 132 min. Režie: Clint Eastwood, scénář: Paul Haggis podle předlohy F. X. Toolea.

Million Dollar Baby, USA (2004), 132 min. Režie: Clint Eastwood, scénář: Paul Haggis podle předlohy F. X. Toolea. Hrají: Clint Eastwood, Morgan Freeman, Hilary Swanková aj.

Anketa

Chcete vidět film Million Dollar Baby?
Ano, půjdu na něj do kina
41,7 %
Ano, počkám až bude na videu / DVD
20,8 %
Ne, nezajímá mne
37,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 48 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Tři Zlaté glóby pro Scorseseho Letce

V neděli byly uděleny v Los Angeles už po dvaašedesáté Zlaté globy, o nichž rozhodují zahraniční novináři akreditovaní v Hollywoodu. Nejvíce - tři - jich...

Nominace a ocenění Oscar 2004

Favoritem 77. ročníku výročních cen americké Akademie filmových umění a věd je podle vyhlášených nominací snímek The Aviator, který má šanci získat zlatou...

Výběr článků

Načítám