Hlavní obsah

Zemřeli Tomáš Sláma a Václav Pavel Borovička

Spisovatel a scenárista Václav Pavel Borovička, který se podílel na televizních seriálech Chalupáři a Dynastie Nováků i na filmech Jen ho nechte, ať se bojí a Můj brácha má prima bráchu, podlehl v úterý krátké těžký nemoci. Ve stejný den zemřel i rozhlasový redaktor a moderátor, autor Toboganu Tomáš Sláma.

Foto: Galerie CreArs
Článek

Spisovatel Václav Pavel Borovička, kterému bylo 83 let, napsal přes čtyřicet knih z oboru literatury faktu, zejména z oblasti kriminálních případů a špionáže. Známé jsou zejména Atentáty, které měly změnit svět, Procesy, které vzrušily svět a Vraždy ve státním zájmu. Napsal i knihy Mafie, Scotland Yard zasahuje, Velké případy FBI či Slavné případy Interpolu.

Do širšího povědomí se však vepsal jako autor či spoluautor populárních televizních seriálů Chalupáři, Dynastie Nováků a Spadla z nebe. Spolupracoval také na filmech Jen ho nechte, ať se bojí, Můj brácha má prima bráchu a Brácha za všechny peníze.

Za Tomášem Slámou

Ve věku 64 let podlehl těžké nemoci rozhlasový redaktor a publicista Tomáš Sláma, autor a průvodce pořadu Českého rozhlasu 2 - Praha Tobogan. Sláma absolvoval na pražské FAMU obor dokument a začínal v ostravském divadle Pod Okapem.

Hrál v autorských kabaretech, připravoval a uváděl jazzové koncerty. Pro rozhlas také pořady a kabarety psal. Publikoval povídky v časopisech. Jeho rozpravy s předními českými divadelníky vyšly na několika albech. V 80. letech po zákazu činnosti prošel řadou zaměstnání. V roce 1990 vytvořil rozhlasový pořad Tobogan a stal se jeho průvodcem. Do pořadu, který stanice Praha vysílá živě každou sobotu z Divadla U Hasičů, si Sláma zval známé herce a zpěváky a Tobogan se brzy stal jedním z nejsledovanějších pořadů veřejnoprávního rozhlasového vysílání.

Sláma byl charismatickou osobností s divadelní duší. Patřil k osobním přátelům mnoha českých herců, návštěvu jeho pořadů neodmítla žádná z populárních osobností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám