Hlavní obsah

Zemřela zpěvačka kultovních Staple Singers

Novinky, Stanislav Dvořák

Soulová a gospelová skupina Staple Singers byla a je velkým pojmem na americké hudební scéně. Její členka Cleotha Staplesová zesnula ve věku 78 let.

Foto: Profimedia.cz

Skupina Staple Singers

Článek

Blízký přítel zpěvačky Bill Carpenter potvrdil, že zpěvačka už delší dobu trpěla Alzheimerovou chorobou.

Její slavná sestra Mavis Staplesová vyjádřila svůj obdiv k ní slovy: „Hodně zpěvaček se snažilo zpívat jako ona, její hlas přímo zvonil v uších, nebyl drsný, byl uklidňující. To ona nám dodala ten country sound“.

Rodinná kapela Staple Singers bořila hitparády hlavně v šedesátých a sedmdesátých letech. Patří k těm, jejichž nahrávky dokonce archivuje knihovna amerického kongresu. Komise je totiž označila za "kulturně, historicky a esteticky významné".

Skupina složená z otce a dětí začínala v chicagských kostelech už v roce 1948. Velmi se proslavila v šedesátých letech u labelu Stax, kdy zaznamenala se svým specifickým folk-gospel-soulovým stylem značný komerční úspěch.

V roce 1999 byla přijata do rockové síně slávy a v roce 2005 dostala Grammy za celoživotní přínos. K jejím nejslavnějším hitům patří skladby I'll Take You There, Respect Yourself, We Will Get Over nebo This World.

Reklama

Výběr článků

Načítám