Hlavní obsah

Zemřela spisovatelka Alexandra Berková

– PRAHA

Ve věku 59 let zemřela spisovatelka Alexandra Berková. Informaci potvrdila Zuzana Píchová z Literární akademie, kde Berková vyučovala a u jejíhož zrodu také stála. Spisovatelka, známá především svou Knížkou s červeným obalem, podle vyjádření školy zesnula náhle již před několika dny.

Článek

Podle Píchové bude vedení o této události informovat během víkendu či v pondělí. Berková kvůli těžké nemoci před časem přerušila svou spolupráci s Divadelními novinami.

Kromě psaní znali lidé Berkovou také jako feministickou publicistku a scenáristku. Narodila se roku 1949 v Trenčíně. Její Knížka s červeným obalem vyšla tři roky před převratem a stala se bestsellerem.

"Měla příznačný osud - byla čtena po klubech, kamarádi ji opisovali, a když konečně mohla vyjít, bylo první povídce zhruba 12 let. Byla jsem tehdy nejstarší začínající autorkou ve střední Evropě," řekla nedávno o své prvotině.

V roce 1991 obdržela za novelu Magorie Cenu Egona Hostovského, ale je také autorkou deseti televizních a rozhlasových her i televizního cyklu o manželských krizích Co teď a co potom.

Na Literární akademii Josefa Škvoreckého byla vedoucí katedry tvůrčího psaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám