Hlavní obsah

Zemřela slovenská herečka Eva Kristínová

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve věku 91 let zemřela v pondělí slovenská herečka Eva Kristínová. Slovenská média informovala, že zemřela v domově seniorů.

Foto: Profimedia.cz

Eva Kristínová na snímku z roku 1955.

Článek

Čeští diváci mohli Kristínovou vidět v řadě inscenací ze slavných televizních pondělků. Z filmové tvorby patří mezi nejznámější její role ve filmech Rysavá jalovica, Rok na dědině a Bačova žena. Před kamerami stála naposled v roce 1992, kdy si zahrála v televizním filmu Pavilon číslo 6.

Zemřel Dušan Vančura ze skupiny Spirituál kvintet

Kultura

Téměř 40 let byla členkou Slovenského národního divadla, kde vytvořila 80 rolí, například Lady Macbeth, Gertrudu v Hamletovi a matku Kuráž v představení Brechtovy hry Matka Kuráž a její děti.

Foto: Profimedia.cz

Eva Kristínová na snímku z roku 2013 při vystoupení na národní slavnosti v Devíně.

Kristínová se narodila v Trenčíně a v roce 1949 začala studovat herectví. Po ukončení studia nastoupila do Slovenského národního divadla.

V roce 2008 jí bývalý prezidenta Ivan Gašparovič udělil státní vyznamenání Řád Ľudovíta Štúra I. třídy za mimořádné zásluhy v oblasti rozvoje slovenského divadelního umění a kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám