Hlavní obsah

Zemřela představitelka Lolity, herečka Sue Lyonová

Novinky, tov

Ve věku 73 let zemřela americká herečka Sue Lyonová. Proslavila se hlavně rolí Lolity ve filmu Stanleyho Kubricka, kterou ztvárnila ve svých 14 letech. Informoval o tom New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Sue Lyonová jako Lolita

Článek

Lyonová zemřela ve čtvrtek v Los Angeles. Její dlouholetý přítel Phil Syracopoulos listu NYT řekl, že ji v poslední době trápilo špatné zdraví.

Herečka natáčela filmy od roku 1959 do roku 1980. Její nejvýraznější role byla Lolita ve snímku, který podle románu Vladimira Nabokova natočil v roce 1962 slavný americký režisér Stanley Kubrick.

Foto: Profimedia.cz

Ze snímku Lolita Stanleyho Kubricka, 1962

Tématem je sexuální posedlost muže ve středních letech dospívající dívkou. Román, který sloužil jako předloha, byl v roce 1955 považován za skandální, film vzbudil už poněkud menší kontroverze, píše server Variety.com.

V konkurzu na roli ji režisér vybíral z osmi stovek uchazeček. Za ztvárnění Lolity získala ve stejném roce cenu Zlatý glóbus pro nejslibnější začínající herečku. Objevila se pak v skoro dvou desítkách filmů.

Pocházela z Davenportu v Iowě. Rodina se přestěhovala do Dallasu a pak do Los Angeles, kde se rozhodla věnovat herectví. Byla pětkrát vdaná, má dceru Nonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám