Hlavní obsah

Zemřela spisovatelka Ludmila Vaňková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spisovatelka Ludmila Vaňková ve čtvrtek zemřela. Bylo jí 94 let. Informovalo o tom její nakladatelství.

Foto: Profimedia.cz

Ludmila Vaňková

Článek

Ludmila Vaňková, která se narodila v Praze roku 1927, studovala sociologii a psychologii na Univerzitě Karlově. Roku 1948 však byla z politických důvodů vyloučena. Doktorát si dodělala až po dvaceti letech.

Jejím prvním vydaným dílem byla hra Princezna a šašek z roku 1962. Vyšla jako cyklostylovaný scénář pro potřebu divadel. Vaňková pracovala v nakladatelstvích Evropský literární klub a Československý spisovatel, později také v redakci časopisů Nový život a Divadlo a v Albatrosu.

Foto: Profimedia.cz

Ludmila Vaňková a Pavel Soukup při natáčení audioknihy.

Napsala desítky historických románů, které se řadí do tematických souborů. Přemyslovce zpracovala v sérii Zrození království, Z milosti Boží, Trůn patří rytířům nebo Kdo zvedne můj štít.

Janu Lucemburskému věnovala díla Království na prodej a Roky před úsvitem. Hodně se zabývala také Karlem IV. – např. Cval rytířských koní, Orel a lev, Pán světa.

Výjimku tvoří knížky Mosty přes propast času, Čas čarodějů a Genesis, které už bývají řazeny do oblasti science fiction.

Reklama

Výběr článků

Načítám