Hlavní obsah

Zemřela legenda české opery

Novinky, Radmila Hrdinová
PRAHA

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku nedožitých 92 let 16. ledna operní pěvkyně Maria Tauberová, dlouholetá sólistka pražského Národního divadla, od roku 1960 národní umělkyně.

Foto: Tomáš Vítámvás
Článek

Maria Tauberová, vlastním jménem Proskeová, se narodila 28. dubna 1911 ve Vysokém Mýtě, mládí strávila ve Vídni, kde začala studovat hru na klavír, pěveckému školení se pak věnovala i v Miláně. Umělecké jméno Tauberová bylo německým překladem jména její matky Holubová.

Během své sólistické kariéry na prknech Národního divadla v letech 1936 - 73 ztvárnila na 50 rolí převážně koloraturního, ale i lyrického oboru. Vynikala nejen stříbrně znějícím sopránem, ale i křehkým zjevem a ženským šarmem. Její nejmilejší rolí byla temperamentní Karolina z Smetanových Dvou vdov. Stala se i její poslední úlohou na jevišti "zlaté kapličky". K vrcholným zážitkům v jejím podání patřila i Mozartova Zuzanka a Královna noci, Verdiho Gilda a Violetta či Zerbinetta ve Straussově Ariadně na Naxu, kterou bravurně zvládla už v roce 1939. Blízký jí byl i český repertoár - Mařenka v Prodané nevěstě, Barče v Hubičce, Janáčkova Liška Bystrouška. Byla první Mirandolinou Bohuslava Martinů a zpívala a natočila i jeho Juliettu. Zahrála si také v několika filmech.

Se svým manželem, dirigentem a klavíristou Jaroslavem Krombholcem (1918 - 83) spolupracovala v divadle, nahrávacích studiích i při písňových koncertech. V Marii Tauberové odchází opravdová legenda české opery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám