Hlavní obsah

Zemřela Květa Fialová

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Po dlouhé nemoci v úterý ráno zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Informovala o tom Česká televize.

Z filmové tvorby Květy Fialové

 
Článek

Květa Fialová se narodila ve Veľkých Dravcích na Slovensku roku 1929. První zkušenosti s divadlem sbírala v Českém Těšíně. Vystudovala JAMU a během studií se už dostala do prvního filmu, šlo o dávno zapomenutý budovatelský příběh Velká příležitost.

Foto: Petr Horník, Právo

Květa Fialová

V divadle excelovala zejména v komediálních rolích konverzačního charakteru. Výrazné postavy ztvárnila například ve hrách Vajíčko, Charleyova teta, Don Juan či Harold a Maud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Květa Fialová

V roce 1959 získala vedlejší roli ve výpravné a dodnes slavné pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Šedesátá léta byla pro ni zlatým obdobím. Po válečných filmech Smrt si říká Engelchen či Ostře sledované vlaky si zahrála Tornádo Lou v kultovní parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera. Film sklidil obrovský úspěch i v zahraničí.

Květa Fialová ve filmu Limonádový Joe

Komický talent uplatnila i v další parodii Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky.

Vedle filmu dostávala stále víc příležitostí i v seriálech – např. Hříšní lidé města pražského, F. L. Věk, Nemocnice na kraji města a po revoluci třeba Četnické humoresky. Ač původně měla být typem „osudové ženy”, postupně se se svou ironií stále více dostávala do komediálních poloh.

V sedmdesátých a osmdesátých letech se objevila v desítkách rolí – za všechny jmenujme filmy Partie krásného dragouna, Babička, Adéla ještě nevečeřela, Léto s kovbojem, Tři oříšky pro Popelku a S tebou mě baví svět.

Foto: Falcon

Květa Fialová (vpravo) s Janou Štěpánkovou v komedii Účastníci zájezdu

Po revoluci se objevila jako babička ve výrazném retro snímku podle předlohy Michala Viewegha Báječná léta pod psa nebo ve válečném dramatu Všichni moji blízcí a v komedii Účastníci zájezdu. Naposledy si zahrála před kamerou v roce 2012 při natáčení televizního filmu Definice lásky. V poslední době už nepracovala, potýkala se se zdravotními problémy.

Květa Fialová: Nejslavnější filmy a seriály

Limonádový Joe aneb Koňská opera

Princezna se zlatou hvězdou

Partie krásného dragouna

Babička

Tři oříšky pro Popelku

Léto s kovbojem

Adéla ještě nevečeřela

Báječná léta pod psa

Hříšní lidé města pražského

F.L. Věk

Četnické humoresky

Fialová byla zvídavá inteligentní herečka, která se zajímala o východní filozofii, i když někdy její zájem přecházel až do okultismu. Manželem Fialové byl režisér Pavel Háša.

Reklama

Výběr článků

Načítám