Hlavní obsah

Zemřela herečka ze Star Treku Nichelle Nicholsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 89 let zemřela v neděli herečka Nichelle Nicholsová. Proslavila se zejména rolí poručice Uhury z legendárního seriálu Star Trek. Šlo totiž o jednu z prvních ženských černošských rolí v seriálu vůbec. Seriálový polibek s Williamem Shatnerem pak byl první polibek mezi černoškou a bělochem vysílaný v televizi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemřela herečka ze Star Treku Nichelle NicholsováVideo: AP

 
Článek

Úmrtí herečky potvrdil v neděli její syn Kyle Johnson. Uvedl, že Nicholsová zemřela z přirozených příčin.

Foto: USA, Nichelle Nicholsová, smrt, úmrtí, Star Trek, Uhura, Profimedia.cz

Nichelle Nicholsová v roce 2019 na setkání scifi fanoušků Supercon na Floridě.

„Její světlo, stejně jako pradávné galaxie, které nyní poprvé vidíme, tu zůstane pro nás a budoucí generace jako něco, co nás bude bavit, z čeho budeme čerpat inspiraci a z čeho se budeme učit,“ uvedl Johnson a dodal, že jeho matka byla vzorem pro všechny.

Polibek, který vešel do dějin televizního vysílání.

Nicholsová se v mládí živila jako tanečnice a choreografka, kde její talent objevil Duke Ellington. Přelomová se pro ni stala v roce 1966 role v televizním sci-fi seriálu Star Trek.

Tento seriál se nebál bořit zažité společenské stereotypy, sama herečka chtěla Star Trek opustit, protože se domnívala, že její role poručice Nyoty Uhury postrádá hloubku. Názor však změnila po setkání s Martinem Lutherem Kingem, který byl fanouškem seriálu, a černošská hrdinka v jedné z rolí posádky pro něj byla důležitá.

Foto: Profimedia.cz

Postava poručice Uhury nebyla klasickou ženskou postavou tehdejší doby. Byla sebevědomá a měla u posádky autoritu.

Nicholsová se následně dohodla s showrunnerem Genem Roddenberrym na přepracování její postavy. Poručice Uhura byla více dominantní a měla u posádky podstatně větší autoritu. V tehdejší době, kdy ženy měly většinou jen vedlejší role krasavic, to bylo nevídané.

V roce 1968 pak přišla slavná polibková scéna. Nicholsová se tehdy políbila s hercem Williamem Shatnerem, který hrál Jamese Kirka, kapitána lodi Enterprise. Tato epizoda seriálu Star Trek, který byl tehdy na vrcholu sledovanosti, pomohla změnit názor diváků na to, co je v televizi přípustné sledovat, i názor na mezirasové vztahy jako takové.

Po konci původního seriálu Star Trek se Nicholsová stala mluvčí NASA. Pomáhala s náborem astronautů a zasazovala se o práva žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám