Hlavní obsah

Zemřela herečka Katharine Hepburnová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLD SAYBROOK/PRAHA

Jedna z posledních žijících legend stříbrného plátna, americká herečka Katharine Hepburnová, zemřela v neděli ve věku 96 let ve svém domě v Old Saybrook v americkém státě Connecticut. Na sklonku svého života trpěla zdravotními problémy, zejména Parkinsonovou chorobou.

Foto: Stanislav Prečan

Freedom & Trike party Beskydy

Článek

Během své dlouhé kariéry hrála ve 43 filmech a celkem 12 krát byla nominována na Oscara. Do loňska držela rekord v počtu nominací, který překonala až Meryl Streepová. Čtyři z nominací dokázala nezapomenutelná herečka proměnit ve zlaté sošky.

Oscarové filmy

První dostala za hlavní ve filmu Ranní sláva (Morning Glory, 1933). Další dva úspěchy přišly v druhé polovině 60. let , kdy americká akademie ocenila její výkony ve filmech Hádej, kdo přijde na večeři (Guess Who's Coming to Dinner, 1967) a Lev v zimě (The Lion in Winter, 1968) ) s Peterem O'Toolem. V úspěch pak proměnila i poslední nominaci za jeden z posledních filmů Na zlatém jezeře (On Golden Pond, 1981), kde herecky ožila s Henrym Fondou. Čtyřikrát byla nominována na Zlatý glóbus, cenu asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu však nikdy nezískala.

Dlouhá kariéra

Osobitá herečka se narodila 12. května 1907 v Hartfordu v rodině lékaře. Po studiích hrála v malých divadlech (k divadlu se také pravidelně vracela) a záhy se propracovala na Broadway, kde působila od začátku třicátých let. Krátce poté začala její filmová kariéra - v roce 1932 se objevila v Cukorově komedii Rozvodová záležitost.

Filmovou klasiku představuj veselohra Leopardí žena (1938), kde se po jejím boku zaskvěl Cary Grant, dalším triumfem byla konverzační komedie Příběh z Filadelfie (1940). Se svou velkou láskou, hercem Spencerem Tracym se na filmovém plátně poprvé objevila v roce 1942 v komedii Nejprve stvořil ženu.

Vztah se Spencerem Tracym

Začátek své osudové lásky Hepburnová popisuje kuriózně: slavný herec ji prý před prvním setkáním považoval za lesbičku; z tohoto omylu ho ale "rychle vyvedla". Tracy tak zřejmě soudil podle samostatného chování inteligentní ženy, která nemínila nikdy stavět jen na vzhledu. Dvě velké individuality žily až do Tracyho smrti v roce 1967 v nemanželském svazku. Spencer Tracy byl ženatý a nechtěl se rozvést, protože byl katolík, rozvedená a samostatná Hepburnová to nejen akceptovala, ale prý jí to tak vyhovovalo. Natočili spolu devět úspěšných snímků (mimo jiné Adamovo žebro, Pat a Mike, Žena, která ví všechno či poslední a nejznámější Hádej, kdo přijde na večeři).

Hepburnová si svého partnera velmi vážila: "Nemyslím si, že by bylo mnoho oslňujících herců. Spencer mezi ně patřil. Já jsem byla jen dobrá herečka."

Přestože se filmům, kde hrála bez Tracyho, dařilo méně, je mezi nimi několik úspěšných děl - kromě oscarových snímků je to především Africká královna (1951) s Humphreym Bogartem. Ještě v roce 1994 se objevila po boku Anthonyho Quinna ve filmu A co když je to láska, to však už bezdětná herečka, která se stala symbolem moderní ženy, žila v ústraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám