Hlavní obsah

Zemřela Hana Hegerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 89 let zemřela zpěvačka Hana Hegerová, královna československého šansonu. Byla oceňovaná zejména pro svou schopnost dramatické interpretace textu.

Zemřela Hana HegerováVideo: SUPRAPHON

 
Článek

O úmrtí zpěvačky informoval server deníku Blesk. Hegerová zemřela kvůli zlomenině krčku v Nemocnici Na Homolce.

Hegerová se narodila 20. října 1931 v Bratislavě v rodině ředitele banky, kvůli čemuž nemohla později z kádrových důvodů studovat Vysokou školu ekonomickou a pracovala ve strojírnách v Komárně.

Po uměleckých začátcích na Slovensku se v 60. letech přesunula do Prahy, kde vystupovala v divadlech Rokoko a Semafor. Poté následovalo hostování v pařížské Olympii, kde si pro své mistrovské pojetí šansonu vysloužila přezdívku Piaf z Prahy.

Začala jí vycházet alba jak v ČSSR, tak v zahraničí, zejména v NSR a NDR.

V češtině se proslavila zejména písněmi s texty Pavla Kopty a Jiřiny Fikejzové, ale také Zdeňka Rytíře či Pavla Vrby. Kromě toho spolupracovala také s autorským duem Petr Hapka a Michal Horáček, s nímž natočila v roce 1987 album Potměšilý host, které obsahuje její patrně nejpopovější hit Levandulová. Poslední album Mlýnské kolo v srdci mém natočila v roce 2010, prodalo se ho přes 1,5 milionu nosičů.

Konec koncertní kariéry oznámila v roce 2011. „Rozhodla jsem se, že už nechci. Nechci už zpívat, nechci už vystupovat veřejně. Chci se zbavit stresu. Firma Hana Hegerová zkrátka končí, zůstává soukromá osoba Hana Hegerová, která si chce konečně vychutnat obyčejné klidné dny se svým pejskem. Držte mi palce, ať je jich ještě hodně,“ řekla tehdy.

V dubnu 2013 byla povýšena na komandéra francouzského Řádu za zásluhy. V říjnu 2014 jí prezident České republiky Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Slovenský prezident Andrej Kiska jí v lednu 2016 udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám