Hlavní obsah

Zemřela francouzská herečka Marie Laforetová

Ženeva

Francouzská zpěvačka a herečka Marie Laforetová zemřela v sobotu ve věku osmdesáti let ve švýcarském městě Genolier. V neděli to oznámila agentura AFP s odvoláním na pozůstalé. Laforetová se zapsala do povědomí českých a slovenských diváků hlavně svými rolemi, které ztvárnila po boku Jeana-Paula Belmonda například ve snímcích Policajt nebo rošťák, Veselé Velikonoce či Mrchožrouti.

Foto: Profimedia.cz

Marie Laforetová s Jeanem-Paulem Belmondem v Mrchožroutech

Článek

Dcera textilního továrníka Maitena Marie Doumenachová zahájila svou vysněnou dráhu zpěvačky vítězstvím v soutěži Zrození hvězdy soukromé rozhlasové stanice v Cannes. Krátce po dvacátých narozeninách, kdy už měla na kontě několik úspěšných písniček, jí byla nabídnuta role Marge ve francouzském krimidramatu V plném slunci, kde hlavní roli ztvárnila po boku Alaina Delona a Maurice Roneta. Po velkém debutu se tak rozjela i její herecká kariéra.

V šedesátých letech ale obě kariéry spojovala, v druhém filmu Saint Tropez Blues zpívala titulní píseň a pak jí vyšlo několik singlů, které čerpaly z exotického folklóru a byly protiváhou rozjuchaného rocku. Písně pro ni psali významní francouzští skladatelé André Popp a Pierre Cour, kteří podtrhávali její projev promyšlenými orchestrálními aranžemi.

Pohybovala se mezi folkem, rockem a popem, natočila Dylanovu píseň  Blowin´ In The Wind i House Of The Raising Sun, ale i Paint It Black od Rolling Stones.

Foto: Profimedia.cz

Marie Laforetová při udílení Molierových cen v roce 2009

Za muže si vzala režiséra Jeana-Gabriela Albicocka, který ji obsadil do několika svých děl, jako byl dobrodružný snímek Rat Trap nebo Dívka se zlatýma očima.

Během sedmdesátých let rezignovala na rozvoj hudební kariéry, poslední album vydala v roce 1976 a pak už nahrála jen několik singlů.

V roce 1978 se přestěhovala do Švýcarska, kde vedla galerii a přijala švýcarské občanství. Objevila se ale ve snímku s Belmondem Policajt nebo rošťák z roku 1979 a pět let později i v Mrchožroutech a Veselých Velikonocích. Filmy natáčela do poloviny devadesátých let, ovšem ke konci kariéry už maximálně jeden za pár let.

Reklama

Výběr článků

Načítám