Hlavní obsah

Zemřela filmová hvězda století Fátin Hamámaová

Káhira
Aktualizováno

Legenda arabské kinematografie Fátin Hamámaová v sobotu zemřela v Káhiře. Herečka, která jako jedna z mála v arabském světě svolila už v 50. letech minulého století k polibku na filmovém plátně, proslula nejen svými výkony před kamerou, ale i téměř dvacetiletým manželským svazkem s dalším slavným egyptským hercem Omarem Sharifem. Její úmrtí v sobotu novinářům oznámil jejich jediný syn Tarík. Hamámaové bylo třiaosmdesát let.

Foto: Profimedia.cz

Fátin Hamámaová na fotografii z roku 2001

Článek

Filmovou kariéru začala v sedmi letech a později se objevila ve více než stovce filmů. Když se v roce 1954 poprvé ocitla před kamerou s tehdy začínajícím Sharifem, zpronevěřila se své zásadě a svolila k polibku na filmovém plátně.

Zakrátko Sharif přestoupil na islám a konala se svatba. Sňatek přinesl Hamámaové spoustu dalších rolí, poslední společný film natočili v roce 1960, pak začala Sharifova závratná kariéra ve světovém filmu.

Foto: Profimedia.cz

Před kamerou v roce 1954 s tehdy začínajícím Sharifem.

Hamámaovou kritika oceňovala nejen jako umělkyni, která pozdvihla úroveň egyptské a arabské kinematografie. Zasloužila se i o lepší sociální postavení žen v egyptské společnosti, angažovala se politicky.

V roce 2000 ji sdružení egyptských filmových kritiků zvolilo za "hvězdu století". Na festivalu v Cannes získala za svou kariéru několik nominací, v roce 1963 dostala roli i v hollywoodském kriminálním filmu Káhira. Poslední film natočila v roce 1993, v egyptských televizních seriálech se objevovala ještě v roce 2007.

Foto: Profimedia.cz

Fátin Hamámaová na archivním snímku ze 70. let

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám