Hlavní obsah

Zemřela Eva Pilarová. Poslední rozloučení kvůli koronaviru nebude

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Špulák

Ve věku 80 let zemřela zpěvačka Eva Pilarová. O jejím úmrtí informoval deník Blesk. Byla jednou z nejvýraznějších českých zpěvaček druhé poloviny 20. století. Poslední rozloučení se kvůli opatření proti šíření koronaviru konat nebude.

Zemřela Eva PilarováVideo: Novinky

 
Článek

„Vzhledem k opatřením souvisejícím s vyhlášením nouzového stavu nebude možné uskutečnit poslední rozloučení,” řekl ČTK manžel Pilarové Jan Kolomazník s odkazem na opatření vlády kvůli pandemii nového typu koronaviru.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ve věku 80 let zemřela zpěvačka Eva Pilarová (na snímku ze 4. srpna 2014)

Pilarová se narodila 9. srpna 1939 v Brně. Od dětství se věnovala zpěvu, zpočátku studovala operní zpěv na JAMU, ale u opery nezůstala a v 60. letech se začala prosazovat v divadle Semafor po boku legendární dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr. V té době také účinkovala s Waldemarem Matuškou a Karlem Štědrým v Divadle Rokoko. Známý je její duet s Karlem Gottem Je nebezpečné dotýkat se hvězd z filmového muzikálu Kdyby tisíc klarinetů.

Její dlouhá pěvecká kariéra zahrnuje celou řadu známých hitů jako Rekviem, Hrom aby do tě, lásko, Noc a den, Oliver Twist či Láska nebeská.

Její soprán s rozsahem tří oktáv a perfektní pěvecká technika jí umožňovaly pohybovat se přirozeně v různých žánrech od popu k jazzu a swingu. Nezapomenutelný je ovšem její Montiho čardáš, rychlá skladba původně napsaná pro houslové virtuosy náročná na rytmickou přesnost i intonaci.

V době normalizace nemohla kvůli emigraci svého prvního manžela Milana Pilara a druhého Jaromíra Mayera zpívat na západě. Aby mohla vystupovat vůbec, podepsala v roce 1977 Antichartu. Za to se po letech omluvila.

Zemřela Dana Zátopková

Domácí

Pro Pilarovou psali písně Karel Svoboda či Bohuslav Ondráček. Vydala řadu desek, napsala několik kuchařek a zabývala se i fotografováním. Měla několik fotografických výstav. Ráda cestovala, zejména si zamilovala Ameriku. Zpěv pro ni ale byl a je vždy na prvním místě. V roce 2006 vystoupila na festivalu TrutnOff. Reakce publika ji nesmírně překvapila a později přiznala, že to byl nádherný okamžik.

„Bylo to něco neuvěřitelného. Nejhezčí na tom je, že to v roce 2009 zajiskřilo ještě víc. Tehdy dokonce došlo ke korunovaci. Stojí za tím Martin Věchet, stala jsem se královnou festivalu. A tleskal i pan prezident Václav Havel,“ vzpomínala.

Třicet let od zvolení Václava Havla prezidentem. Hrálo se i o přímou volbu, říká historik

Domácí

Od roku 1984 je jejím třetím manželem tanečník Jan Kolomazník. Z prvního manželství má syna Milana. Její maminka Františka Bojanovská oslavila v červnu 2019 104. narozeniny.

V roce 2009 jí tehdejší prezident Václav Klaus udělil Medaili Za zásluhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám