Hlavní obsah

Zemřela Dana Zátopková

Aktualizováno

Ve věku 97 let zemřela legendární atletka Dana Zátopková, olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952 a bývalá světová rekordmanka. Jak informoval Český olympijský výbor, vdova po slavném běžci Emilu Zátopkovi zemřela v pátek ráno v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích.

Zemřela Dana ZátopkováVideo: Novinky

 
Článek

„Byl jsem za ní naposledy v sobotu, kdy to ještě bylo možné. Dlouze jsme si povídali, psychicky byla úplně v pohodě, do poslední chvíle jí to pálilo, ale tělo jí přestalo sloužit,” uvedl v tiskové zprávě předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský.

„Paní Dana byla nejen vynikající sportovkyně, ale hlavně skvělý člověk. Byla vzorem pro generace olympioniků. Její odchod nás všechny velmi zarmoutil,“ doplnil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dana Zátopková

Dana Zátopková se narodila stejně jako její budoucí manžel Emil 19. září 1922. Vedle zlaté medaile z Helsinek získala i olympijské stříbro o osm let později v Římě.

Foto: Profimedia.cz

Dana Zátopková

Mnohonásobná česká šampionka se dvakrát stala i mistryní Evropy (1954 a 1958) a v roce 1958 vytvořila v 35 letech výkonem 55,73 metru světový rekord. Po skončení závodní dráhy se věnovala trenérské činnosti.

Foto: Profimedia.cz

Dana Zátopková a Emil Zátopek na archivním snímku

Manžela Emila přežila o téměř dvacet let.

V roce 1998 obdržela Olympijský řád, o 15 let později převzala medaili Za zásluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám