Hlavní obsah

Zemřela Dana Vávrová - Leontýnka z filmu Ať žijí duchové

MNICHOV
Aktualizováno

V Německu zemřela ve čtvrtek česká herečka a režisérka Dana Vávrová. V ČR byla známá například dětskou rolí v pohádkovém filmu Ať žijí duchové, kde si zahrála dceru rytíře Viléma Brtníka z Brtníku Leontýnku.

Článek

Podle agentury DPA Vávrová podlehla rakovině. Bylo jí 41 let. Vávrová byla v Německu provdáná za režiséra Josepha Vilsmaiera. Její starší sestrou je moderátorka Hana Heřmánková.

"Rodina drží smutek v úzkém kruhu a velmi prosí o nezasílání projevů soustrasti,“ sdělil médiím Vilsmaier prostřednictvím své agentury.

Dana Vávrová na snímku z roku 2002. Foto: Archiv ČTK

Do filmů, které vznikly pod její režijní taktovkou v Německu často obsazovala i české či slovenské herce. V Posledním vlaku z roku 2006 si tak třeba zahráli Juraj Kukura či Nina Divíšková.

"Byla strašně krásná, pracovitá a kamarádská. Je mi to moc líto," řekla pro ČTK Divíšková. "Spolupráce s ní byla báječná," dodala.

Ve snímku Hurá na medvěda se představili Ivana Chýlková, Jiří Krytinář či švagr Vávrové Karel Heřmánek.

:. Herečka Dana Vávrová ve filmu Ať žijí duchové Foto: Archiv ČTK

První fimovou rolí Dany Vávrové byla právě Leontýnka ve snímku Ať žijí duchové, za kterou dostala cenu dětského diváka Zlatý dudek, jejího filmového otce a rytíře si zahrál Jiří Sovák. V té době jí bylo devět let.

Odmalička navštěvovala dramatický kroužek a v roce 1986 ukončila studium na pražské konzervatoři. Během studií se objevila v seriálech My všichni školou povinní či Bambinot.

Herečka Dana Vávrová s manželem Josephem Vilsmaierem na snímku z roku 1997. Foto: Archiv ČTK

V 80. letech hrála v německých filmech, které režíroval její manžel. Za úlohu Anny v Podzimním pásu získala i ocenění.

V Německu byla uznávanou herečkou i režisérkou

Ve třinácti letech byla obsazena do hlavní role židovské dívky Janiny Dawidowiczové v západoněmeckém televizním seriálu o osudech židovské rodiny za druhé světové války Ein Stück Himmel (Kousek nebe). Během natáčení druhého cyklu tohoto úspěšného seriálu poznala i Vilsmaiera, za něhož se provdala v devatenácti letech. Narodily se jim tři dcery - Janina, Tereza a Josefína.

Vávrová se svým o 28 let starším manželem žila v Mnichově. Postupně se z ní stala respektovaná herecká osobnost - pod režijním vedením svého manžela natočila například jeden z nejúspěšnějších německých filmů Herbstmilch (Podzimní mléko; 1988), který vypráví o životě na bavorském statku během nacistické éry. Zahrála si také ve válečném dramatu Stalingrad (1993), které se promítalo i v Česku.

Její poslední rolí byla Lilli Simoneitová v televizním filmu Zkáza lodi Gustloff z roku 2008.

Výběr článků

Načítám