Hlavní obsah

Zemřela babička Ester a Anny Geislerových Růžena Lysenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pátek večer zemřela ve věku 94 let divadelní a filmová herečka a dlouholetá členka Městských divadel pražských Růžena Lysenková, bylo jí 94 let. V sobotu o tom informovala rodina. Lysenková byla mimo jiné i babičkou hereček Anny a Ester Geislerových.

Článek

Lysenková, která byla babičkou hereček Anny a Ester Geislerových, získala herecké vzdělání na pražské Státní konzervatoři a u venkovských divadelních společností. Po druhé světové válce působila v Městském divadle na Královských Vinohradech a v Divadle státního filmu. V roce 1952 přešla do Městských divadel pražských, které se jí na 30 let staly domovskou scénou.

Tehdy už stál v čele Městských divadel pražských Ota Ornest, se kterým dosáhla největšího věhlasu. Pod režijním vedením Ornesta a jeho kolegů Miroslava Macháčka, Václava Hudečka, Alfréda Radoka a Karla Svobody vznikl soubor vynikajících hereckých osobností. S divadlem tehdy spolupracovali i výtvarníci jako Cyril Bouda, Ester Krumbachová nebo František Tichý.

Lysenková si na scéně Městských divadel pražských zahrála například v Lišce a hroznech, Svatbě sňatkového podvodníka, Velbloudu uchem jehly nebo ve Fidlovačce.

Do světa filmu vstoupila rolí sekretářky v parodii Pytlákova schovanka aneb šlechetný milionář (1949). Režiséři ji ve svých filmech nejčastěji přidělovali postavy manželek, matek a tet. Diváci si ji ale mohou pamatovat i z televizního seriálu Chalupáři, kde si zahrála poštovní doručovatelku. Lysenková se objevila i v televizních seriálech Hříšní lidé města pražského, Inženýrská odysea, Panoptikum města pražského nebo Malý pitaval z velkého města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám