Hlavní obsah

Zemřel Václav Šorel, jeho vystřihovánky a komiksy bavily generace

Novinky, Miloslav Fišer

Celé generace kluků i holek vyrostly na vystřihovánkách z dětského časopisu ABC a nakladatelství Albatros. Stál za nimi Václav Šorel, který byl právem označován za legendu českého komiksu. Slavný spisovatel sci-fi v sobotu zemřel, pouhých pár dní po svých 83. narozeninách.

Foto: ARGO

Václav Šorel

Článek

Zdravotní problémy měl Šorel už od začátku letošního roku. V lednu jej postihla mozková příhoda, po níž byl upoután na lůžko. Jeho fanoušci dokonce uspořádali sbírku, která měla pokrýt finančně náročnou rehabilitaci. Celkově se vybralo 700 tisíc korun.

Byl zástupcem šéfredaktora v dětském časopisu ABC. Papírové skládačky nebyly jedinou pracovní náplní Šorela, proslavil se také jako spisovatel a scénárista. K jeho nejznámějším dílům patří Vzpoura mozků, Galaxia či Operace Jericho. Zároveň byl autorem několika historických publikací z oboru letectví, podílel se například na knížce Vzduch je naše moře.

Fanoušci vzpomínají na díla Šorela na Twitteru.

Stal se držitelem Ceny Syndikátu novinářů, jmenovitě klubu leteckých novinářů za dvoudílnou Encyklopedii českého a slovenského letectví, a Ceny Prahy 18 za kulturní činnost. Obdržel poděkování parlamentu České republiky za přínos českému letectví a řadu čestných uznání.

Do důchodu odešel legendární tvůrce v roce 1999, autorské činnosti se ale věnoval i nadále.

Šorel byl milovníkem letectví.

Reklama

Výběr článků

Načítám