Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Vojtěch Steklač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve věku 75 let zemřel spisovatel a překladatel Vojtěch Steklač. O úmrtí informoval Havlíčkobrodský deník. Steklač psal hlavně knížky pro děti, nejznámější je asi série Boříkovy lapálie, příběhy čtveřice kamarádů z pražských Holešovic. Několik desítek let byl Steklač spojen s městysem Havlíčkova Borová na Vysočině, kde měl chalupu.

Foto: Karel Kestner, ČTK

Spisovatel Vojtěch Steklač na snímku z roku 2003

Článek

"Byl zvyklý tu trávit každý rok období od jara do podzimu. Dá se tedy říci, že velká část jeho obsáhlého díla vznikla právě u nás. Vojtěch Steklač Havlíčkovu Borovou miloval a navždy bude patřit k významným jejím obyvatelům. Čest jeho památce!" uvedl městys na Facebooku k úmrtí.

Steklač se narodil v Příbrami, dětství prožil v Praze. Vystudoval sociologii a filozofii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Řadu let byl redaktorem dětských časopisů Ohníček a Pionýr, kde byl šéfredaktorem.

První příběhy o Boříkovi začaly od roku 1970 vycházet v časopise Ohníček, kam Steklač o rok dříve nastoupil. Později vyšly v několika edicích i knižně. V roce 2006 Albatros vydal kompletní soubor jeho příběhů nazvaný Velké Boříkovy lapálie.

V 90. letech se Steklač začal spisovatelské dráze věnovat naplno, zároveň působil jako televizní scenárista. Byl například mezi autory scénáře seriálu Nováci, který vysílala televize Nova.

Reklama

Výběr článků

Načítám