Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Amos Oz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 79 let zemřel izraelský spisovatel, esejista a novinář Amos Oz. O Ozově úmrtí informovala v pátek na Twitteru jeho dcera. Oz patřil mezi zastánce mírové koexistence Izraelců a Palestinců. Jeho romány vycházely hojně i v češtině.

Foto: Milan Malíček, Právo

Amos Oz

Článek

„Můj milovaný otec právě zemřel na rakovinu. Nemoc měla rychlý průběh. Zemřel v poklidu ve spánku, obklopen těmi, kteří ho milují,” napsala na Twitteru autorova dcera.

Oz byl nejvíce překládaným spisovatelem v historii Izraele a zároveň politickým aktivistou, jenž dlouhá desetiletí hlásal usmíření mezi Židy a Araby. Jeho díla byla přeložena do 41 jazyků včetně češtiny.

Amos Klausner se narodil v Izraeli do rodiny přistěhovalců z východní Evropy. Po matčině sebevraždě si v 15 letech změnil příjmení na Oz (v hebrejštině síla). První povídkovou sbírku vydal v roce 1965 a celkem napsal přes 30 prozaických knih.

Českým čtenářům se poprvé představil v roce 1993 románem Černá skříňka. Česky vyšly i další romány, Fima, Panter ve sklepě a Můj Michael, ale i výběr esejů Mír, láska a kompromis či Jak vyléčit fanatika.

V 90. letech i po roce 2000 opakovaně navštívil Českou republiku. V roce 2013 převzal literární Cenu Franze Kafky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám