Hlavní obsah

Zemřel skladatel Juraj Filas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 66 let zemřel slovenský skladatel Juraj Filas, který dlouhodobě žil v České republice a jehož dílo zaznělo v řadě zemí včetně USA. O úmrtí informoval s odvoláním na hudebníkovy přátele Miroslav Konvalina z Českého centra New York.

Foto: jurajfilas.com

Juraj Filas

Článek

Filasovu smrt potvrdil dirigent Leoš Svárovský, jenž loni s Filharmonií Hradec Králové v premiéře uvedl Filasovo velké oratorium Záhořovo lože.

„V poslední den roku 2021 zemřel Juraj Filas, jeden z největších hudebních skladatelů naší země konce pozdního 20. století. Byl totiž prvním žijícím skladatelem, kterého od roku 1959 hráli v newyorské Carnegie Hall,“ napsali v e-mailu zaslaném Českému centru v New Yorku manželé Marta a Stanislav Kotyzovi.

Ti vedou ve Spojených státech nadaci Harmony Foundation a s Filasem spolupracovali.

Zemřel skladatel Mikis Theodorakis, proslavil ho Řek Zorba

Kultura

Filas se narodil v roce 1955 v Košicích, ale od poloviny 70. let minulého století žil v Praze. Vytvořil přes 100 skladeb, které byly uvedeny v různých zemích.

Se svým dílem dosáhl v zahraničí opakovaných úspěchů. Podle Kotyzových byly jeho skladby za posledních 15 let v newyorské koncertní síni Carnegie Hall hrány šestkrát.

Filasovo rekviem Modlitba za naději loni zaznělo v New Yorku při digitální show, která byla součástí pietních večerů k připomenutí 20. výročí teroristických útoků na Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám