Hlavní obsah

Zemřel Sean Connery

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 90 let zemřel skotský herec Sir Sean Connery. Nadšený propagátor samostatnosti Skotska, nejslavnější a pro mnohé nepřekonatelný představitel filmového agenta 007 Jamese Bonda, byl rovněž vášnivým golfistou. Zprávu o jeho úmrtí přinesla stanice BBC, s odkazem na oznámení hercovy rodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřel Sean ConneryVideo: Reuters

 
Článek

Vlastním jménem Thomas Connery se narodil 25. srpna 1930 do velice chudých poměrů ve skotském Edinburghu. V dětství mezi kamarády získal přezdívku Sean a právě po tímto jménem ho později znal celý svět. Po dokončení základní školy se věnoval mnoha profesím, rozvozem mléka počínaje, přes práci lakýrníka rakví až po občasné stání modelem ve škole výtvarných umění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sean Connery na archivních záběrechVideo: Reuters

Foto: Profimedia.cz

Sean Connery s princeznou Dianou

Connery byl rovněž nějaký čas členem britského námořnictva, které musel ale ze zdravotních důvodů opustit. Jako památku na tu dobu mu zůstala dvě charakteristická tetování na předloktí - „Maminka a tatínek” a „Skotsko navždy”.

Herec se věnoval v mládí kulturistice, a to nikoli neúspěšně, v roce 1953 skončilo Skotsko jeho zásluhou na 3. místě v soutěži Mr. Universe.

První Bond

K filmu se dostal přes divadelní role, hrál i v muzikálech. Nejslavnější rolí se pro něj stal tajný agent Jejího Veličenstva James Bond, natáčený podle románů Iana Flemminga. Pro roli jej v závěrečném posuzování nakonec údajně vybrala manželka filmového producenta Alberta R. Broccoliho, na niž zapůsobil svým ryze mužným a poněkud divokým vzhledem.

První bondovka z roku 1962, v níž se Connery objevil, nesla název Dr. No. Skotský herec pak hrál agenta 007 v dalších pěti filmech. Aby se vymanil ze stínu tajného agenta, snažil se vybírat si během let, kdy nehrál v bondovkách, filmy, které by se tematicky i žánrově co nejvíce lišily.

Trailer k filmu Diamanty jsou věčnéVideo: United Artists

Méně známá je z té doby jeho spolupráce s Alfredem Hitchcockem na filmu Marnie (1964), velice ceněný je pak jeho výkon ve snímku Pahorek (1965) natočeném podle stejnojmenného románu Raye Rigbyho. Connery se objevil rovněž ve westernu Shalako (1968) po boku Brigitte Bardotové.

Velmi kvalitní výkon předvedl rovněž ve filmu Muž, který chtěl být králem (1975) natočeném podle předlohy Rudyarda Kiplinga, v němž si zahrál se svým přítelem Michaelem Cainem.

Nejen hereckým, ale do jisté míry i kaskadérským výkonem zaujal ve filmu Michaela Crichtona První velká vlaková loupež, kde scénu na jedoucím vlaku točil sám. Vlak jel ovšem oproti původnímu plánu mnohem rychleji než měl, a tak na plátně je možné dodnes vidět autentické úsilí Conneryho se na jeho střeše udržet.

Foto: United Artists, Profimedia.cz

Sean Connery v roli Jamese Bonda ve snímku Thunderball z roku 1965 s herečkou Molly Petersovou

Connery získal během své mnoho desítek let trvající kariéry četná ocenění, k nejcennějším patří Oscar za výkon ve filmu z roku 1987 Neúplatní, získal ovšem také dvě ceny BAFTA a tři Zlaté glóby.

Zahrál středověkého mnicha i kapitána ruské ponorky

Ke Conneryho nejznámějším filmům patří ovšem snímek Indiana Jones a poslední křížová výprava z roku 1989. Ač šlo o třetí film série, dodnes je právě tento díl považován za nejlepší. Nesporně i díky úžasné alchymii, která vznikla při spolupráci právě Conneryho coby otce Jonese a Harrisona Forda v titulní úloze.

Ikonické role ztvárnil herec také ve filmech Highlander a Jméno růže (oba 1986). Zvláště druhý jmenovaný zaujal jako velice zdařilá adaptace už tehdy velmi uznávaného románu Umberta Eca, v němž se režisérovi Jeanu-Jacquesovi Annaudovi podařilo vystihnout ponurou atmosféru středověkého kláštera, na jejímž pozadí františkánský mnich Vilém z Baskervillu (Connery) vyšetřuje sériii vražd.

K tématu studené války se pak vrátil ve snímcích z roku 1990 Ruský dům a Hon na ponorku. Druhý z nich vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Toma Clancyho.

Jistým zopakováním role Jamese Bonda, ovšem již zestárlého, byl jeho britský agent John Patrick Mason ve filmu Skála, který šel do kin v roce 1996. Jeho výkon ve filmu nepochybně ovlivnil i čtenáře a čtenářky časopisu People, kteří jej toho roku zvolili Nejvíce sexy mužem světa. Nebylo divu, Sean Connery patřil k těm šťastným mužům, kteří s každým rokem nikoli stárli, ale zráli.

V roce 2000 byl pasován do rytířského stavu a získal titul Sir, což v části anglické společnosti vyvolalo jisté rozpaky vzhledem k jeho známé a vehementní podpoře Skotské národní strany a tedy i snah o odtržení Skotska od Anglie. Titul ovšem nezískal za své politické názory, ale za svůj přínos filmovému umění.

Vila na Riviéře, která patřila Seanovi Connerymu, je na prodej

Jak bydlí VIP

Natáčení v Praze

Čeští fanoušci skotského herce se mohli z jeho pracovní návštěvy České republiky těšit v roce 2002, kdy se v Praze natáčely scény filmu Liga výjimečných. Natáčení tehdy zasáhly ničivé povodně a velkou část dekorací odnesla voda. Connery se pak do Prahy krátce vrátil v následujícím roce při příležitosti uvedení premiéry filmu.

Neshody s režisérem během natáčení Ligy pak údajně jen uspíšily hercovo rozhodnutí opustit filmový průmysl a věnovat se už jenom svým zálibám, z nichž největší byl po dlouhá léta golf.

I proto si jako své poslední sídlo zvolil dům na Bahamách, který přímo sousedil s golfovým hřištěm. Byl jeho pravidelným návštěvníkem a zahrál si na něm podle informací rodiny i v den svých letošních 90. narozenin.

Sean Connery byl dvakrát ženatý, poprvé s australskou herečkou Dianne Cilentovou, s níž má syna Jasona, který se rovněž věnuje herectví. V roce 1975 se oženil s francouzskou malířkou Micheline Roquebruneovou.

Českým divákům přiblížil Conneryho herecké výkony svým skvělým dabingem Vladimír Brabec, jehož hlas byl originálu hodně podobný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám