Hlavní obsah

Zemřel rozhlasový hlasatel Fišer, v srpnu 1968 oznámil okupaci

– Praha

Ve věku 81 let zemřel v noci na sobotu dlouholetý hlasatel Československého rozhlasu Vladimír Fišer. Byl tím, kdo 21. srpna 1968 přečetl do éteru první zprávu o invazi vojsk Varšavské smlouvy a výzvu k zachování klidu, tzv. provolání Všemu lidu ČSSR. Fišerovo úmrtí v neděli oznámil Český rozhlas.

Článek

Fišer se narodil 21. srpna 1934 v Čisté na Rakovnicku. Po maturitě na obchodní akademii (1953) působil v Československém rozhlase v Praze. Byl hlasatelem zpravodajských a publicistických pořadů (1953 až 1984), poté moderoval pořad Dobré jitro. V období 1987 až 1993 Fišer pracoval jako redaktor programové propagace.

Památnými se ovšem stala jeho slova oznamující invazi spojeneckých vojsk v roce 1968: „Vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky překročila státní hranice Československé socialistické republiky.“

Hlášení Vladimíra Fišera o invazi vojsk Varšavské smlouvy do ČeskoslovenskaVideo: Český rozhlas

Jak uvádí na svých internetových stránkách Český rozhlas, sám Fišer před časem na osudnou noc vzpomínal takto: „Přiběhl Mirek Zázvorka (tehdejší vedoucí zpravodajské směny - pozn. red.) a oznámil mi, že vojska překročila hranice a povídá: prosím tě, jenom říkej občas, ať lidé neodcházejí od přijímačů, že budeme vysílat důležitou zprávu, což jsem dělal. Pak jsem si k tomu ještě přidával: vzbuďte své známé. A pak to provolání přišlo, já jsem ho přečetl, tak jak je reprízováno dodneška, a četl jsem to ještě několikrát, až do doby, kdy skutečně už bylo jasné, že vysílače vypadly, a kdy bylo třeba vyklidit pracoviště, protože už se blížili ,vojáčkové´, kteří měli v ruce samopaly, a už se ozývala venku střelba a už bylo po všem."

Fišer také spolupracoval s Československou televizí a s Krátkým filmem. Hrál mimo jiné v televizním seriálu Vyprávěj.

Pracoval i v dabingu, známou se mimo jiné stala jeho role arogantního hlasatele Kenta Brockmana v seriálu Simpsonovi, eventuálně ztvárnění postavy Basila Fawltyho v sitcomu Hotýlek. Často také předčítal titulky.

Cestující pražskou MHD měli možnost slýchat jeho hlas také v tramvajích, pro které Fišer namluvil hlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám