Hlavní obsah

Zemřel režisér Zdeněk Kaloč, byl spjatý s brněnskou činohrou

Zemřel režisér a dramatik Zdeněk Kaloč, po desítky let spjatý zejména s činohrou Národního divadla Brno. Bylo mu 81 let, patřil k držitelům Ceny města Brna, uvedla mluvčí činohry Gabriela Kodysová. Divadlo podle ní vyvěsí černý prapor.

Foto: Martin Přibyl, ČTK

Vlevo režisér Zdeněk Kaloč, dále Milan Hein, Marta Kubišová a Pavel Vrba.

Článek

Rodák z Ostravy vyrůstal ve Frýdku-Místku, vystudoval DAMU v Praze. V roce 1961 nastoupil do svého prvního angažmá v tehdejším Divadle Julia Fučíka na brněnském výstavišti. V polovině 60. let zakotvil v Mahenově činohře, která je dnes součástí Národního divadla Brno.

Kaloč často inscenoval ruské autory, třeba Čechova, Gogola a Dostojevského. Věnoval se i českému klasickému repertoáru, například dílu Gabriely Preissové, a soudobým hrám. Teatrologové připomínají také jeho inscenace her Williama Shakespeara, například Hamleta.

Kromě domovské scény v Brně režíroval Kaloč také v Praze, třeba v Divadle na Vinohradech, Ostravě, Plzni, ale i v zahraničí. Hru bratří Čapků Ze života hmyzu inscenoval v Oslu, Haškova Švejka ve Voroněži. Působil také jako operní režisér, známé jsou jeho inscenace oper Leoše Janáčka. Pracoval i pro televizi.

Jeho poslední režií byl podle databáze Divadelního ústavu Garderobiér v Plzni s premiérou v roce 2013. V brněnském Národním divadle naposledy režíroval v roce 2011 představení Kouzelná noc a Letní den, složené ze dvou textů Slawomira Mrožka. Syn Zdeňka Kaloče David je herec, dlouholetý člen souboru Národního divadla Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám